IZLOŽENO “MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE” Pred Banjalučanima faksimil najstarijeg srpskog rukopisa

Faksimilno izdanje „Miroslavljevo jevanđelje”, najstarije sačuvane srpske knjige pisane ćirilicom, biće izloženo u Banskom dvoru u Banjaluci mjesec dana.  

Miroslavljev jevanđelistar ispisali su i oslikali srpski monasi u posljednjoj četvrtini 12. vijeka, a zbog jedinstvene simbolike likovnih ukrasa Unesko je ovaj rukopis uvrstio u registar “Pamćenje svijeta”, među najvrednija pokretna dobra u svijetu.

Faksimilno izdanje knjige objavio je filantrop Veljko Topalović, u namjeri da se naučnici i kolekcionari mogu upoznati sa ovim jedinstvenim spomenikom, koji zbog delikatnog stanja gotovo da nije dostupan javnosti.

Izložbu u Banjaluku dovodi Udruženje “Suvereni vojni viteški red Čuvari koplja Svetog Georgija“, a otvaranje u Banskom dvoru je planirano 22. januara od 18 sati. Najvjerniji prikaz „Miroslavljevog jevanđelja“ u gradu će biti oko mjesec dana, nakon čega „kreće“ na evropsku turneju.

– Ovo je izuzetno kvalitetno urađeno djelo, u kožnom omotu i sa najvjernijim zlatotiskom, a ujedno će biti predstavljen i ručno izvezen tekst ovog rukopisa, rad Biljane Ećimović. Ona je do sada izvezla blizu tridesetak stranica, a posjetiocima će na licu mesta pokazati kako radi ovaj vez – precizira starješina viteškog reda Goran Vuk Mećava.

„Miroslavljevo jevanđelje“ je najznačajniji ćirilični spomenik srpske i južnoslovenske odnosno srpskoslovenske pismenosti. Nastao je po narudžbi zahumskog kneza Miroslava, brata raškog velikog župana Stefana Nemanje, najvjerovatnije u Kotoru, oko 1186. godine, a za potrebe crkve Sv. Petra na Limu u Bijelom Polju, zadužbine humskog kneza Miroslava.

Najveći dio jevanđelistara djelo je nepoznatog prepisivača, u nauci nazvanog Varsameleon, dok je Gligorije (Grigorije) Dijak, drugi pisar, napisao kraj rukopisa, nekoliko kratkih zapisa i ukrasio tekst ornamentima. Knjiga je napisana na pergamentu slovima tzv. ustavne ćirilice, a ukrašena je sa 296 minijatura i inicijala crtanih perom, u boji i zlatu.

Po svom sastavu jevanđelistar je bogoslužbena knjiga, koja ima dijelove 4 jevanđelja. Tekst jevanđelja je pisan perom u dvije kolumne, mrkom i crnom bojom, a većina naslova crvenom. Sastoji se od 181 lista u kožnom povezu.

Kožni povez nije prvobitan, već je vjerovatno iz 14. vijeka, a pretpostavlja se da je preuzet sa nekog drugog rukopisa.

Rukopis se do 1896. nalazio u Hilandaru, kada je poklonjen kralju Aleksandru Obrenoviću prilikom njegove posjete Atosu. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Faksimil je najvjernija moguća kopija Miroslavljevog jevanđelja, sa vjerno reprodukovanim pergamentom, rukopisom, inicijalima i zastavicama, ali i svim oštećenjima nastalim za vrijeme 800 godina života ove knjige.

– Prije 20 godina smo već napravili slično izdanje Jevanđelja. Bilo je to u Južnoj Africi, u Johanesburgu. Ali, tom prilikom nismo mogli reprodukovati sjaj zlata i oslikavanja koja su na njemu vršili drevni iluminatori. Prije tri godine smo odlučili da pokušamo da riješimo taj problem. Isprobali smo sve moderne štamparske tehnologije. Napravili smo više od 200 pokušaja u različitim zemljama. Ispostavilo se da samo jedan tip mašine može da riješi taj problem, a samo tri se nalaze u Evropi. Nama najbliža bila je u Austriji – rekao je lani izdavač Veljko Topalović, prenosi SK magazin.

Očuvati srpsku baštinu

Goran Vuk Mećava ističe da je glavni interes viteškog reda Čuvari koplja Svetog Georgija da očuvaju srpsku baštinu i kulturu, te da to bogatstvo predoče ljudima u Banjaluci i Republici Srpskoj.

– Ovo neće biti posljednja izložba. Trudićemo se i dalje da promovišemo knjige važnih autora koji drže do našeg nasljeđa i kulture – najavljuje Mećava.

Udruženje posljednje dvije godine na Kastelu organizuje viteški festival “Kastrum”, koji najavljuju i ovog juna.

U sklopu događaja posjetioci su mogli vidjeti i izložbu odežde koja se koristila za snimanje serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“.

(Srpskainfo)

 

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a