Biznis 02.05.2016.

Izraelska kompanija kupuje RŽR “Ljubija”

ČITANJE: 2 minute
rzr ljubija
U Vladi Srpske su prelomili – odlučili su da prodaju državni udio u Rudniku željezne rude “Ljubija”. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za ATV potvrđuju da je Vlada prihvatila ponudu izraelske kompanije da im za 56 miliona maraka prodaju 65 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije”.

“Ponuda Israeli Investment Group – Overseas  je bila povoljnija od ponude ArcelorMittal Holdings AG. Poštujući Ustavom i zakonom predviđenu hijerarhiju organa vlasti Republike Srpske, i nadležnost Narodne skupštine koja će ovu odluku tek razmatrati, u ovom momentu nismo u mogućnosti da damo više detalja u vezi elemenata ponude”, kažu u Vladi RS.

Odluka Vlade naći će se pred poslanicima već za 15 dana. U njoj otkrivaju da izraelski investitor ima sjedište u Dominiki koja je zemlja Komonvelta. Ostrvska državica sa 70.000 stanovnika u Karipskom moru je, upozoravaju ekonomisti, poreski raj. Zoran Pavlović poručuje da se radi o ofšor-kompaniji iza koje ne stoje Izraelci, već Rusi i da bi taj potez Srpsku mogao skupo da košta.

“Ono što je sporno što se u savremenom ekonomskom svijetu po pravilu ne pregovara sa kompanijama koje su registrovane u poreskim rajevima, ofšor zonama, kao što vidite ova Panamska priča je potresla čitav svijet”, rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Za Pavlovića je prodaja rudnog bogatstva dokaz lošeg stanja u budžetu. Iz Vlade ne odgovaraju na spekulacije ko stoji iza kompanije investitora. Izraelsku ponudu su prihvatili jer je bila duplo bolja od one Arselor Mitala. Izraelci im garantuju da će će uložiti četiri puta više novca i zaposliti sto radnika više od prethodnog ponuđača. Zbog toga ekonomista Goran Radivojac smatra da to ipak  i nije loša ponuda.

“To je samo jedan u nizu privatizacionih procesa u Srpskoj. Za nas, za Republiku Srpsku, a naročito za prijedorsku regiju je važno da taj kapacitet radi, cijena manje-više, nije bitna. Bitno je investiranje i da radnici ostanu i da imaju primanja”, izjavio je Radivojac.

Prodaja državnog udjela u RŽR „Ljubija“ dugo je bila kamen spoticanja unutar vladajuće koalicije. Vlada je i 2014. godine donijela odluku o prodaji istom izraelskom investitoru, ali je povučena iz Parlamenta nakon što se tome usprotivio predsjednik DNS-a Marko Pavić. Nakon toga se povukao sa mjesta predstavnika državnog kapitala ne krijući da ga treba prodati isključivo Arselor Mitalu. Pavić za ATV poručuje da slučaj više ne želi da komentariše, pa ostaje nejasno da li je od SNSD dobio dobio nešto  za kompromis koji je napravio.

Ni u prijedorskom Arselor Mitalu nisu željeli da govore o novom djelimičnom vlasniku. Uputili su nas na sjedište u Londonu iz kojeg nisu odgovorili na naša pitanja.

(ATV)