Biznis 10.09.2021.

Izvršen tehnički prijem gasovoda u Rafineriji nafte “Brod” (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Rafinerija nafte “Brod” završila je izgradnju gasovoda dužine 5,5 kilometara, u koji je uloženo 4,9 miliona evra, piše RTRS.

Generalni direktor Rafinerije nafte “Brod” Anatolij Karaljus je u izjavi novinarima podsjetio da se u novembru 2019. godine krenulo u realizaciju gasnog programa u Rafineriji, a riječ je o izgradnji gasovoda ispod korita rijeke Save.

– Izgradnja gasovoda je završena, a realizacija ovog projekta je vrijedna oko pet miliona evra – rekao je Karaljus.

On je rekao da je gasovodom prirodni gas stigao u Rafineriju u prvoj fazi za vlastite potrebe.

– Završeni su poslovi podešavanja u kotlovnici Rafinerije, prevodi sa mazuta na gas – rekao je Karaljus i dodao da se uvođenjem ovog nosioca energije postiže važan pozitivan ekološki efekat – smanjenje emisije štetnih gasova.

Karaljus je rekao da će realizacijom ovog projekta doći do novih radnih mjesta i razvoja novih proizvoda.

On je istakao da su tokom pokretanja ovog gasovoda dobijene sve potrebne dozvole i licence, te da je zavrešena realizacija naredne faze gasnog programa Rafinerije nafte “Brod”.

– Naredna faza je izgradnja postrojenja za proizvodnju komprimovanog gasa. Na taj način ćemo dobiti novi proizvod – komprimirani gas koji ćemo realizovati na benzinskum pumpama i za druge potrošače – rekao je Karaljus.

Tehnički prijem je izvršio UNIS Institut Pale, koji je lider u pružanju usluga iz oblasti vršenja poslova tehničkog pregleda objekata, projektovanje, nostrifikacija, revizija tehničke dokumentacije, zaštita na radu, zaštita od požara i zaštita životne sredine.

Momir Rondaš iz UNIS instituta rekao je novinarima da je formirana komisija koja je u skladu sa investiciono-tehničkom dokumentacijom obišla objekat i izvršila pregled izvedenih radova na izgrađenom objektu gasovoda.

– Komisija je ustanovila da su radovi uredno izvedeni u skladu sa propisima, normativima, investiociono-tehničkom dokumentaciju, te je sačinila izvještaj i zapisnik o izvršenom tehničkom pregledu i dostavila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju koje je uredno izdalo upotrebnu dozvolu – rekao je Rondaš.

Rondaš je rekao da objekat ispunjava sve uslove i izgrađen je sa propisima Republike Srpske, sa normativima i ugrađenim materijalom koji posjeduje odgovarajuće ateste i kao takav zadovoljava sve uslove da može da se stavi u funkciju.

Glavni izvođač radova bila je kompanija “Termoelektro” iz Brčkog, a predstavnik ove kompanije Aco Benović rekao je novinarima da su ovo vrlo rijetki projekti i da je za ovu kompaniju kao izvođača bio izazov da se uradi jedno ovakvo postrojenje.

On je dodao da je kompanija uradila sve građevinske i mašinske radove na do sada urađenoj gasifikaciji Rafinerije.

(E.M)