Vijesti 15.08.2018.

JAČANJE POLJOPRIVREDE Za subvencije se prijavilo 145 banjalučkih poljoprivrednika

ČITANJE: 1 minuta

Na javni poziv za subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta prijavilo se ukupno 145 poljoprivrednika sa područja Banje Luke, podaci su Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Za ove namjene obezbijeđeno je 345.800 KM, a sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.
Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, koji je i proveo javni poziv – 111 kandidata prijavilo se za subvencije za osposobljavanje i uređenje degradiranog zemljišta, 30 za popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta i četiri kandidata za melioraciju zemljišta slabijeg kvaliteta.

-Nakon kontrole ispunjenosti uslova iz javnog poziva, komisija je prošle sedmice završila  provjeru stanja na terenu i u toku je bodovanje kandidata, poslije kojeg slijedi formiranje rang liste, te završetak ostalih aktivnosti u skladu sa  pravilnikom o radu komisije – kazali su iz Centra.

Kako su istakli, osnovni ciljevi dodjele sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanja njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti kroz osposobljavanje, uređenje i poboljšanje kvaliteta poljoprivrednih zemljišta.

Kako je planirano, biće sufinansirani projekti čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju. Maksimalna sredstva koja može ostvariti aplikant utvrđuju su u visini 60 odsto od  vrijednosti projekta, a ne mogu biti veća od 6.000 KM po projektu.

Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovim mjerama je jedan hektar, a maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koje se moglo prijaviti iznosi pet hektara.