Vijesti 07.05.2018.

JAVNA INSTITUCIJA MUP RS ne može podnijeti tužbu za klevetu u slučaju Dragičević

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS izdalo je juče saopštenje u kojem se navodi kako će ova javna institucija biti prinuđena da podnese krivične prijave protiv Davora Dragičevića i određenih ljudi u grupi Pravda za Davida, zbog kako se navodi, neutemeljenih optužbi i svakodnevnih prozivki na račun rukovodstva i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Međutim, ostaje pitanje, na osnovu kojeg krivičnog djela bi Dragičević mogao biti procesuiran, piše Buka.

Naime, Dragičevićeve izjave, ako se dokaže da su neistinite, potpadaju pod krivično djelo klevete, međutim postoji jedna pravna začkoljica, naime MUP Republike Srpske kao javna institucija ne može podnijeti tužbu za klevetu.

Zakon o zaštiti od klevete, preciznije njegov 4. član su tu veoma decidni.

Prema čl. 4 Granice djelovanja zakona kaže se kako se ovaj Zakon primjenjuje  na sve tužbe za naknadu štete, ukoliko su podnesene povodom nezakonite povrede ugleda izazvane iznošenjem ili pronošenjem nečeg neistinitog, bez obzira na vrstu tužbe.

Ali stav 2. je još jasniji pa se kaže kako “Javnim organima nije dozvoljeno da podnose tužbe za klevetu. Javni službenici mogu  podnijeti tužbu samo u ličnom svojstvu”

(Buka)