Vijesti 11.05.2017.

Javno-privatno partnerstvo u Banjaluci: Investitoru zgrada, gradu koncertna dvorana

ČITANJE: 2 minute

Izgradnja dugo očekivane koncertne dvorane mogla bi da počne naredne godine u neposrednoj blizini zgrade Vlade Republike Srpske.

Prostor za novi objekat rezervisan je na gradskom zemljištu, pored pomoćnog stadiona FK Borac, a iz Gradske uprave najavili su da će ovaj posao biti obavljen kroz javno- privatno partnerstvo.

– Pošto je koncertna dvorana objekat koji zahtjeva velika ulaganja, došli smo na ideju da se na tom mjestu izgradi i stambeno- poslovni kompleks i da zainteresovanom investitoru ponudimo javno-privatno partnerstvo. On bi dobio stambeno- poslovni kompleks, odnosno zgradu sa stanovima i poslovnim prostorima,  a zauzvrat bi gradu sagradio koncertnu dvoranu- kaže Slobodan Stanarević, v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje.

On dodaje da će za ovaj vid saradnje biti raspisan i javni poziv, a budućem investitoru, koji se odluči na ovaj poduhvat, uslov će biti da izgradi dve etaže garaža sa oko 1.000 mjesta, te dovranu koja bi mogla da primi do 1.200 posjetilaca.

– Nedavno smo pokrenuli izmjene tri velika regulaciona plana: Aleja centar, gdje je i planirana dvorana, Centralno područje i Centar zapad.

Realno je očekivati da će se revizija završiti do kraja godine, te očekujemo da 2018. godine uđemo u proceduru izbora partnera, a da naredne građevinske sezone, odnosno u aprilu ili maju, započnu radovi- pojašnjava Stanarević.

Izgradnja dvorane za koncerte bio je jedan od primarnih projekata gradske vlasti, koji je planiran Strategijom razvoja Grada u periodu 2007. do  2015. godine, ali se tadašnja administracija pravdala da nema novca za ovu investiciju.

koncertna dvorana

Većina kulturno-muzičkih dešavanja u najvećem Gradu Srpske održava se u Banskom dvoru, koji može da primi oko 400 posjetilaca, ali čija scena nema kapaciteta za simfonijski orkestar.

Kulturni radnici sa kojima smo razgovarali kažu da je koncertna dvorana i te kako potrebna, s obzirom na to da Banjaluka postaje centar dešavanja iz oblasti kulture.

Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije, ističe da se posljednjih godina na polju umjetničke muzike oseća potreba za dvoranom ovog tipa.

– Izgradnja bi značila mnogo, s obzirom na to da Banski dvor ima ograničen broj mjesta, a i potrebe za jednim multifunkcionalnim prostorom su velike. Na primjer, Filharmonija pravi koncerte gdje se traži karta više, pa se stiče utisak da koncertna dvorana određuje živost kulturne scene- kaže Otašević.

Banjalučanima je u Aleji Centar za oko zapao šut koji je ostao nakon izgradnje pomoćnog terena FK Borac. Prema riječima Petra Bilčara, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove, ovaj dio su uredili koliko su mogli. – Razmišljali smo da uredimo teren između širokog šetališta i pomoćnog stadiona, ali čekamo da vidimo šta će biti sa ravizijom RP, te ćemo nakon toga planirati šta dalje- navodi Bilčar.

(EuroBlic)