Vijesti 14.08.2018.

JEDNI SE VESELE, DRUGI NE MOGU SPAVATI Muzički festivali na Kastelu podijelili Banjalučane

ČITANJE: 3 minute

Tvrđava Kastel i ovog ljeta domaćin je brojnim banjalučkim festivalima koji traju do duboko u noć, i dok se mladi zabavljaju i pjevaju, ostali građani žale se da ih glasnom muzikom bukvalno terorišu.

Banjaluka se može pohvaliti brojnim muzičkim događajima koji su prepoznatljivi u regionu i privlače mnogo posjetilaca, ali dok nadležni broje turiste, Banjalučani se žale što iz centra grada trešti glasna muzika, nerijetko i radnim danima.

Građani koji žive u blizini Kastela, pa čak i stanari iz drugih naselja, ogorčeni su ovakvim „kućnim redom“ i pričaju da uopšte ne mogu spavati od buke, ni oni ni njihova djeca. Nemaju ništa protiv zabave i provoda omladine, ali neka pravila se, smatraju, moraju poštovati jer je ovo sada, kažu, ugrožavanje ljudskih prava.

Predlažu čak i da se slične manifestacije izmjeste iz centra, u prirodu ili industrijsku zonu, kao što se to radi u evropskim gradovima.

Polemika o festivalima se uveliko vodi na društvenim mrežama, građani pišu kako ljeti ne mogu na posao zbog neprospavanih noći, a profesor u penziji Dušan Stegić i zvanično je reagovao na „nepodnošljivu buku„ i po drugi put poslao pritužbu gradskim institucijama, kao i kancelariji Ombudsmana u Banjaluci.

– Ovo je najprizemniji način promocije Banjaluke, to nisu festivali već iživljavanje na građanima. Imamo valjda i mi pravo na san, na odmor. U stanovima u Docu se bukvalno ne može razgovarati od muzike, u Novoj Varoši nisu isto mogli spavati, cijeli grad je uznemiren. Ne tražim ja da se ukinu manifestacije, ali potrebno je poštovanje, prema drugima, pa i prema samoj tvrđavi koja je stara vijekovima – govori Stegić.

Priznaje i da je bilo „podnošljivih koncerata i događaja“ koji su završavali u ponoć ili bar nisu bili toliko glasni, ali smatra da bi ovu oblast trebalo što prije urediti i odrediti maksimalnu jačinu zvuka na sličnim dešavanjima.

Govori i da je lani bio ohrabren odgovorom iz Grada da su pokrenuli određene izmjene propisa, kojima bi trebalo spriječti emisiju buke koja smeta sugrađanima, ali opet ga je dočekalo ljeto sa istim problemom.

– Ove godine ozbiljno sam se ponadao da će se nešto uraditi i promijeniti, ali opet je sve isto. Nisam ni protiv mladih, neka se zabavljaju, volim i ja muziku, ali mora se odrediti dozvoljeni nivo decibela i kazne za one koji to prekorače- govori Stegić.

Pripremaju propise

Iz Grada međutim juče stiže odgovor da uveliko pripremaju dokument koji će propisivati dozvoljeni nivo buke u Banjaluci.

– Uvidjevši problem sa čestim žalbama građana na nivo buke i nedostatkom adekvatnih i primenljivih propisa u ovoj oblasti, grad Banjaluka je u maju ove godine, na osnovu provedene javne nabavke, angažovao Institut za zaštitu i ekologiju, koji je, prema ugovoru, dužan da izradi studiju i nacrt odluke o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija, te korišćenja audio i video pomagala u objektima i izvan njih – pojasnili su iz Gradske uprave.

Kako najavljuju, izrada nacrta ove odluke, koji treba, između ostalog, treba da precizno definiše nivo dozvoljene buke za vrijeme održavanja manifestacija, nalazi se u završnoj fazi i trebala bi biti finalizirana do 15. septembra.

Banjaluka živi ljeti

Koliko god da ima građana nezadovoljnih glasnom muzikom sa festivala, toliko je i omladine kojoj nije jasno zbog čega se stvara problem, uz poruku da se priviknu na život i buku u gradu.

– Banjaluka bukvalno živi ljeti, to je najbolje doba godine, baš zato što imamo mnogo zanimljivih festivala i drugih događaja. Nije sigurno glasno samo sa Kastela, buka se u gradu čuje na svakom koraku, takav je jednostavno život u velikom mjestu. Ne mogu da vjerujem da ljudima smetaju koncerti, pa nisu svaki dan – govori studentkinja Ana.

(Srpskainfo)