Biznis 14.12.2018.

JELŠINGRAD SKUPLJI OD RAMIĆA Nova poslovna zona u Lazarevu dogodine očekuje prve investitore

ČITANJE: 2 minute

Poslovna zona kod preduzeća Jelšingrad trebala bi biti spremna za prve potencijalne investitore u prvoj polovini iduće godine. 

Radi se o drugom projektu tog tipa u Lazarevu koji Grad planira da pokrene i koji bi pored onog u Ramićima bio isključivo namijenjen za gradnju proizvodnih pogona.

Načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje  Radenko Laketić je naglasio da za kupovinu zemljišta u novoj poslovnoj zoni vlada veliko interesovanje investitora, stranih i domaćih.

– Radi se o atraktivnim lokacijama a samim tim će se kretati i minimalna  cijena kvadratnog metra zemljiša koje će biti ponuđeno na prodaju na aukciji. Ona još nije definisana ali biće daleko veća nego ona u Ramićima gde je zemljište prodavano  između 25 KM do 45 KM po kvadratu – kazao je Laketić.

Objasnio je da za potrebe nove poslovne zone imaju dve površine koje nisu povezane ali su blizu jedna druge.

– Prva je  uz parking ispred Jelšingrada gde imamo na raspolaganju 24.000 kvadrata i na toj lokaciji je manje više sve pripremljeno.  Druga je iza ograde ovog preduzeća prema Poljoprivrednom institutu RS i ona se prostire na 28.000 kvadrata i tu ćemo imati malo više posla – naveo je Laketić.

Objasnio je da je za taj deo u proceduri izmena regulacionog plana kako bi se promenila namena tog zemljišta jer je ona trenutno predviđena za individualnu izgradnju.

–  Ta odluka će biti na idućoj sjednici Skupštine i nadam se da ćemo dobiti odobrenje – naveo je on.

Dodao je da nakon toga treba obezbjediti  uslove za investore.

– Da bi se zona stavila u funkciju treba proširiti prilazni put  za drugu površinu te uraditi  kompletnu infrastukturu odnosno dovesti vodu i kanalizaciju. Za te namjene planiramo oko 140.000 KM ali s obzirom da moramo urediti i pristupnu saobraćajnicu mi bi voleli da to ne bude više od 350.000 KM – kazao je Laketić.

Napomenuo je da bi sve to trebalo biti završeno do polovine iduće godine kada bi trebali ponuditi na prodaju zemljište zainteresovanim investitorima .

– Ne planiramo previše usitnjavati parcele u novoj poslovnoj zoni a licitacija će ići po principu koji investitor  ponudi više on će i kupiti zemljište. Pored najviše ponuđene cijene vrednovaće se i  koliko radnika  bi se tu trebalo da se zaposli te da li će ta proizvodnja biti izvozno orjentisana. Od investitora će zavisiti kojim tempom će razvijati svoje projekte – rekao je Laketić

Ramići

Grad je, aprila 2012. godine, u postupku stečaja, na licitaciji kupio imovinu preduzeća „Unis-Valjaonica HVT“, na kojoj danas funkcioniše Posovna  zona Ramići.  Ona zauzima površinu od 24 hektara i do sada je Grad prodao više od 11 parcela na kojoj se grade proizvodni pogoni a uloženi su i milioni u poboljšanje infrastrukture.

(Srpskainfo)