Vijesti 03.11.2018.

JOŠ JEDAN SKANDAL NA ŽELJEZNICI Vozovi prolaze, a željezničara nema da spusti rampu

ČITANJE: 4 minute

Samo na jednom prelazu u posljednjih pet dana dva puta se desilo da u vrijeme nailaska voza rampa nije bila spuštena, a tragedija je izbjegnuta zahvaljujući mašinovođama.

Da apsurd bude potpun, vinovnik oba ova incidenta, koja su se desila na prelazu Zalužani u Banjaluci, bio je jedan te isti radnik. U nedjelju se nije pojavio na poslu, a da o tome nikog nije obavijestio.

Iako je protiv njega poveden disciplinski postupak i zaprijećeno mu “najstrožom kaznom”, ostao je na istom radnom mjestu, pa je u četvrtak oko dva popodne, usred smjene, jednostavno otišao s posla, i to pet minuta prije nailaska teretnog voza!

– Dolazila je komisija, ispitivali su ga, radili alkotest, ali kod njega nije problem alkohol. On jednostavno ne voli da radi danju, valjda ima neka preča posla – rekao je za Srpskainfo radnik Željeznica RS dobro upućen u situaciju.

Inače, radnici na rampi rade u dnevnim i noćnim smjenama.

Suspenzija

Iz uprave ŽRS su potvrdili da je radnik odgovoran za dva uzastopna propusta juče konačno suspendovan, ali i poručili da “bezbjednost nije ugrožena”, jer su mašinovođe dobile nalog da u Zalužanima zaustave vozove.

Navodno, spornom radniku ovo nije prvi prekršaj. U ŽRS je zaposlen prije sedam godina i radio je na rampi “Incel”, ali je po kazni premješten u Zalužane, na prelaz od ranije poznat po incidentima. Prošle godine je dva puta na ovoj raskrsnici rampa bila podignuta u trenutku dolaska voza. U martu 2017. to se desilo zbog, kako su naveli u upravi ŽRS, kvara na mehanizmu koji je izazvao vozač automobila.

– Dešava se da pijani vozači, kad noću naiđu na spuštenu rampu, naprave lom. Jedan nam je prije par mjeseci polupao sve prozore – priča jedan od čuvara pruge.

Zaspao na poslu, kažnjen sa 20 odsto od plate

Četiri mjeseca kasnije “pod gasom” je, po svemu sudeći, bio željezničar zadužen za rampu u Zalužanima, koji je usred dana zaspao na poslu i nije čuo zvono koje najavljuje dolazak voza. Uveliko se priča da mu nije bilo prvi put da na posao dođe pijan ili mamuran, mada su ga kolege željezničari na društvenim mrežama branili da je “bio neispavan zbog porodičnih problema”.

U svakom slučaju, dotični je kažnjen: dva mjeseca mu je od plate odbijeno 20 odsto.

Slučaj Zalužani izaziva sumnju u bezbjednost i na drugim pružnim prelazima. Mnogi građani tvrde da je u manjim mjestima situacija još gora, da se rampa spušta i diže po “komšijskom dogovoru”, ali da se o tome malo zna i rijetko priča, jer su i novinari i inspekcije daleko.

U posljednjih sedam godina, prema pisanju medija, na raskrsnicama puteva i pruge poginule su 24 osobe, ali ni u jednom slučaju nesreća se, kako tvrde u upravi Željeznica RS, nije desila zbog nemara ili propusta željezničara.

Prema podacima Ministarstva saobraćaja, većina od 248 pružnih prelaza u RS obezbijeđena je samo saobraćajnim znakovima. Samo na 23 su postavljeni signalno-sigurnosni uređaji, a na 13 rampe. Na devet prelaza rampe dižu i spuštaju radnici terenci.

Rampa na dajinsko elektronsko upravljanje jedan je od nasigurnijih, ali i najskupljih načina obezbjeđivanja raskrsnica puteva i pruga. Od septembra ovakvom rampom je obezbijeđen najopasniji prelaz u RS, “trinaestica” kod Prijedora, što je koštalo 900.000 KM. Iz uprave ŽRS najavljuju i modernizaciju prelaza Zalužanima, u okviru remonta pruge, ali ne navode kada bi se to moglo desiti.

Marin: Mnogo buke ni oko čega!

Zlatko Marin, lider Sindikata saobraćajno-transportne delatnosti, u čijoj su nadležnosti i čuvari rampi, tvrdi da se oko incidenata u Zalužanima “digla nepotrebna buka”.

– Saobraćaj nije bio ugrožen, jer su mašinovođe dobile nalog da zaustave voz, a to što radnik nije došao na posao stvarno nije neka vijest! Svakom se to može desiti! Na kraju krajeva, mi ne znamo zašto on nije bio na poslu. I da je, ne daj bože, tog dana umro, ne bi bio na radnom mjestu – kaže Marin.

Iz uprave ŽRS takođe poručuju da bezbjednost učesnka u saobraćaju nije ugrožena i poručuju da i vozači treba da paze šta rade.

(Srpskainfo)