Biznis 10.05.2020.

Još jedna banka u Srbiji mijenja vlasnika, dugogodišnji najveći akcionar svodi na nulu svoj udio

ČITANJE: 2 minute

Bankarska grupa Adiko, sa sjedištem u Beču, koja posluje i u Srbiji, definitivno mijenja vlasnika. Kao što je Telegraf Biznis ranije pisao, pet godina poslije kupovine poslova u jugoistočnoj Evropi posrnule Hipo Alpe Adria banke američki fond Advent nalazi se pred izlaskom iz današnje Adiko banke.

Fond Advent upravo je prodao još jedan paket dionica od oko osam odsto i time drži još samo 10,1 odsto Adiko banke. Time je sve izglednije da će dugogodišnji najveći akcionar uskoro svesti na nulu svoj udio u Adiko banci, koja je od prošle godine na bečkoj berzi.

Fond Advent tada je dao inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) Adiko banke i odmah prodao 50 odsto plus jednu akciju.

DDM Invest švedskog investitora Erika Felstrema je već u februaru najavio opciju na kupovinu 10,1 odsto Adiko banke, nakon što je već od ove godine otkupio 9,9 procenata. Obavljanje tog posla, zavisi još od odobrenja regulatornog tijela.

Ukoliko se odobri ovaj posao DDM bi bio najveći pojedinačni akcionar u Adiko banci.

Udio EBRD banke, koja je zajedno sa Adventom prije pet godina preuzela Hipo bankine filijale na Balkanu, iznosi trenutno 8,4 odsto. Kada je izašla na berzu, njena tržišna vrijednost procjenjena je na 850 miliona evra.

Adiko ima sjedište u Beču, a prisutan je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH…

Podsetimo, Hipo je otišao u penziju prije tri godine i tada je grupacija Hipo Alpe Adrija banka promenila ime u Adiko.

Čelnici banke u Srbiji tada objasnili da su promjene u banci počele i godinu ranije kada su novi vlasnici banke postali američki fond Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj. Ubrzo su sve poslovnice i ekspoziture u Srbiji dobile novi izgled i ime, čime je banka rebrendirana.

U bankarskim krugovima, prema našim saznanjima, Adiko se pominjao i kao potencijalna kupovina od strane Rajfajzn banke.

(Telegraf)