Vijesti 12.06.2021.

JOŠ JEDNA ISPORUKA: U Srpsku stiglo 25.000 doza prve komponente Sputnjika V

ČITANJE: 1 minuta

U Republiku Srpsku danas je isporučeno još 25.000 doza prve komponente vakcina Sputnjik V koje su nabavljene za imunizaciju stanovništva Republike Srpske protiv COVID-19.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ističe da je riječ o još jednoj isporuci vakcina ruskog proizvođača u sklopu realizacije ugovora koji Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ima sa veleprometnikom „Krajinagroup“, saopšteno je iz Vlade RS.

„S obzirom na to da postoje određene nedoumice po pitanju vakcinacije ovom vakcinom, moram da naglasim da je sam proizvođač promijenio svoja uputstva o revakcinaciji još prije mjesec dana, o čemu je obavijestio sve zemlje koje raspolažu ovom vakcinom. Tačnije, obavijestili su nas da se revakcinacija drugom komponentom vakcine može uraditi u periodu od 21 do 90 dana nakon vakcinacije prvom komponentom. Stanovništvo zato nema razloga za zabrinutost“, kaže ministar Šeranić.

Ministar Šeranić dodaje da je bitno da se vakcinacija obavi i prvom dozom, a da će kroz dalju realizaciju biti obezbijeđeno sve što Republici Srpskoj pripada po ovom ugovoru, uključujući odgovarajuće količine komponente dva ove vakcine. Time će biti omogućeno da se stanovništvo potpuno vakciniše u periodu koji je definisao sam proizvođač vakcine.

Nove količine vakcina dopremljene su u skladište uvoznika u Banjoj Luci, a po završetku procedura biće upućene zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske za nastavak procesa vakcinacije protiv virusa korona.

Prethodno je, podsjećamo, u Republiku Srpsku stiglo ukupno 99.300 doza prve i druge komponente vakcina Sputnjik V.

(SB)