Vijesti 15.08.2018.

JOŠ MALO SLOBODNIH MJESTA Veliki interes za posao vozača

ČITANJE: 2 minute

Poziv Edukativnog centra Privredne komore Republike Srpske na besplatnu obuku za vozače D kategorije i siguran posao u jednom od osam prevozničkih preduzeća, izazvao je veliko interesovanje budućih šofera, potvrdio je direktor ovog centra, Dragoslav Mihajlović.

Prema njegovim riječima, do sada je na razgovor došlo oko 30 kandidata i svi su spremni da polože za D kategoriju i odmah dobiju posao.

– Javili su nam se kandidati različite životne dobi iz različitih gradova širom Srpske. Ima onih i sa 25 godina, ali i onih sa 55. Za jednu grupu minimalno je potrebno 24 kandidata, a vjerujem da ćemo da kraja već ove sedmice uspjeti formirati i dvije grupe – rekao je Mihajlović i dodao da su sada na potezu privrednici, koji treba da potpišu ugovore sa Zavodom za zapošljavanje, kako bi ovaj proces mogao da se nastavi.

Konkurs je i dalje otvoren i svi zainteresovani kandidati stariji od 24 godine i sa položenom B kategorijom imaju vremena da se prijave.

Istovremeno, na evidenciji Zavoda nalazi se 16 kandidata sa već položenom D kategorijom, što znači da bi oni odmah mogli zauzeti svoje mjesto u jednom od osam preduzeća.

Vlasnici preduzeća za prevoz putnika, sa kojima smo razgovarali, ističu da je u posljednjih par godina problem nedostatka vozača u Srpskoj eskalirao.

Kao razlog za to navode odlazak starijih kadrova u penziju, a mladih u inostranstvo. Zbog toga, kako kažu, primorani su zapošljavati vozače bez biranja, što im nekada stvara glavobolju i neprilike.

Rješenje vide u većim platama, koje ne mogu obezbijediti, a i kada bi mogli, kako kažu, u inostranstvu vozači uvijek mogu više zaraditi nego ovdje. Zbog toga su im neophodne sistemske mjere države, među kojima bi bili i manji doprinosi na plate, ali i neka vrsta garancije da oni koji završe besplatnu obuku moraju ostati u domaćim firmama, što je, napominju, u svakoj normalnoj državi normalno.

Podsjećamo, Edukativni centar Komore Srpske pozvao je početkom prošle sedmice kandidate za vozače autobusa, uz uslov da imaju najmanje 24 godine, položen vozački ispit “B” kategorije i da su prijavljeni na evidenciju Zavoda za zapošljavanje RS.

Preduzećima “Autoprevoz” iz Banjaluke i “Tempoturist” iz Teslića potrebno je po deset vozača, banjalučkom “Pavlović tursu” šest, “Autoprevozu GS” i “Central kompaniju” iz Banjaluke po pet, “Centrotransu” i “Kompasu” iz Istočnog Sarajeva po četiri, a “Golubiću” iz Kotor Varoša tri.

Zainteresovani mogu da se jave direktoru Centra, Dragoslavu Mihajloviću, na broj telefona 066/234-020.

(Srpskacafe)