Politika 28.05.2022.

JOVIČIĆ VLASTI U SRPSKOJ: Uzimate od naroda 5 КM da bi mu vratili 1 КM, uozbiljite se bar na kraju političke karijere

ČITANJE: 2 minute

Radislav Jovičić, potpredsjednik DNS i kandidat za predsjednika Republike Srpske poručio je danas da građani Srpske svjedoče narušenim odnosima u svijetu, uzrokovane svjetskom i regionalnom krizom.

Dodaje da se mnoge zemlje u regiji, a posebno Srbija, uspješno nose sa problemima nastalim Rusko-Ukrajinskim ratom.

-Jedino smo mi posebni kada je i ova kriza u pitanju. Naša vlast dijeli pomoć od 100 КM najugroženijim kategorijama društva, bolje reći najavljuje tu pomoć ni manje ni više već za septembar mjesec. Zašto baš tada? Šta sa tim ugroženim kategorijama do tog mjeseca?- dodaje Jovičić

Jovičić naglašava da se pomoć dijeli iz budžeta koji, kako kaže, vlast puni parama građana kroz povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, akcize na gorivo koje nisu željeli da smanje i povećanjem poreza.

– Vlast, suštinski, od ovog naroda uzima 5 КM iz džepa da bi im vratila 1КM i što je još gore to najavljuju cinično a pompezno kao pomoć penzionerima, demobilisanim borcima i mladima. Zaista nečuveno. Ovakvo ponašanje svojstveno je isključivo totalitarnim režimima, naglašava Jovičić.

Jovičić je još jednom ukazao na, kako kaže, pogubnost odluke o ukidanju robnih rezervi.

– Gospodo, pravdate to donošenjem Zakona o interventnim nabavkama, a ja vas pitam kojim to novcem mislite nabaviti robe koje su osnovne životne namirnice? Možda nekim ovim kreditom sa nerazumno velikim kamatama. Gdje mislite nabaviti osnovne životne namirnice u vremenu kada cijeli svijet strahuje od moguće gladi?- poručuje Jovičić i dodaje:

– Uništili ste selo i našeg poljoprivrednog proizvođača uvozničkim lobijima, uništilli ste ga skupom sjetvom i malom otkupnom cijenom domaćeg proizvoda. Ako ne znate šta treba raditi pogledajte u Srbiju. Predsjednik Vučić je skoro naredio da se djelimično isprazne silosi sa žitom kako bi se mogli napuniti sa novim. Toliko su puni bili i predviđeni za potrebnu rezervu. Napunio je rezervoare gorivom i gasom. Zabranio je povećanje cijena na osnovne životne namirnice. Zašto? Upravo zato što mu funkcionišu robne rezerve, dodaje Jovičić.

Zaključuje da bi se vlast bar na kraju svoje političke karijere trebalo da uozbilji.

-Znam da je kasno, ali pokušajte bar na kraju vaše političke karijere da se uozbiljite i da nam ne ostavljate više problema od ovih koji ste do sada napravili. Pokušajte da koliko toliko dostojanstveno odete sa vlasti, zaključuje Jovičić.

(N.S)