JUBILEJ FILOZOFSKOG FAKULTETA U BANJALUCI Generacije mladih školuju više od dvije decenije

Filozofski fakultet u Banjaluci ovog mjeseca obilježava 25 godina od kada je prva generacija budućih pedagoga, istoričara ili psihologa započela studije. 

Ovaj značajan jubilej Filozofski fakultet će obilježiti 14. novembra svečanom akademijom u Akademiji nauka i umjetnosti RS u 19 sati, zgradi koja je dugi niz godina bila dom ovog fakulteta i brojnih studenata koji su se školovali na raznim studijskim programima.

– Biće održan umjetnički program, a kolega Drago Branković, koji je 16 godina bio dekan ovog fakulteta, reći će prisutnima nešto o istorijatu ove ustanove – najavio je dekan fakulteta Srđan Dušanić.

Dodao je da će idući dan biti održan naučni skup pod nazivom “Društveno-humanističke nauke danas na Filozofskom fakultetu”, na kojem će biti 60 učesnika, te predstavljeno oko 45 radova svrstanih u 4 sekcije: pedagoške nauke, psihologija, istorija i filozofija.

– Danas su društveno-humanističke nauke u specifičnom položaju, stalno možemo da čujemo “mora biti usklađenost sa tržištem”, pa nas guraju u zapećak, neopravdano zanemarujući njihov značaj. Mislim da se ne može sve gledati kroz profitabilnost i potrebe tržišta. Uvijek će biti mala potreba za filozofima ili slikarima, ali kakvo bi mi društvo bili kada ne bi imali književnike, slikare ili violoniste – naglasio je Dušanić, koji je nedavno preuzeo funkciju dekana na ovom fakultetu.

Naveo je da je u prethodnih mjesec dana intenzivno pripreman višegodišnji plan razvoja ovog fakulteta u 10 ključnih oblasti, koji predviđa 160 aktivnosti.

– Ključni strateški pravac je unapređenje nastavnog procesa. Želimo da on bude inovativan i uvijek prostoji prostor za napredovanje tako da smo uveli da jednom sedmično imamo sadržaje koji treba da unaprijede nastavu. Osim toga, imaćemo za nastavnike doedukacije makar jednom mjesečno. Te edukacije će biti otvorene za kompletan Univerzitet jer će se na njima obrađivati teme kao što su, na primjer, kako održati predavanje na pravi način da studentima ne bude dosadno, kako obraditi temu na interaktivan način, kako prepoznati predatorske časopise – objasnio je Dušanić.

Kazao je da će uložiti i dosta napora da se pojača naučna produktivnost.

– Profesori na ovom fakultetu, pa i generalno na Univerzitetu, nisu dovoljno prisutni u međunarodnim časopisima – rekao je Dušanić i dodao da će unaprijediti i izdavačku djelatnost.

Prema njegovim riječima, planirane su i dodatne aktivnosti za profesore i studente.

– Mi ne želimo da studenti pohađaju samo predavanja i dolaze na ispite već i da im ispunimo slobodno vrijeme. Imamo predavanja otvorenog tipa, a organizovaćemo i rekreativne sekcije – rekao je on.

Dom za 930 studenata

Srđan Dušanić je napomenuo da će pokušati uticati na društvene prilike.

– Želimo stvoriti bolje uslove za zapošljivost zanimanja za koja se studenti školuju na ovom fakultetu. Postoji dosta prostora gdje naši studenti mogu naći svoju perspektivu. Osim toga, napravićemo analizu postojećih nastavnih programa i vidjećemo da li ima smisla da se nešto na njima mijenja – rekao je on i dodao da se trenutno na ovom fakultetu školuje 930 studenata.

Novalić, Solak i Hodžić sprovedeni u Tužilaštvo BiH

Premijer Federacije BiHFadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić sprovedeni su u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu. Trojac je osumnjičen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

U vezi afere “Respiratori” ispitani i Jelka Milićević i Davor Pehar

Zamjenica premijera Federacije BiH i ministarka finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević prije 10 dana je saslušana u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta “Respiratori”, potvrđeno je za Klix.ba od izvora bliskih istrazi. Iako se o ovoj informaciji danima spekulisalo, sada je potvrđeno da je Milićević iznijela sva svoja saznanja tužiocima državnog tužilaštva u vezi sa

DODIK: Institucije neka rade svoj posao da bi što prije završile tu priču

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u izjavi za Srnu da pravosudne institucije treba pustiti da rade svoj posao, pa tako i kada je riječ u vezi sa slučajem “respiratori” u Federaciji BiH, kako bi što prije završile tu priču. Na pitanje Srne da prokomentariše stav SDA da je zadržavanje premijera Federacije BiH

CVIJANOVIĆ: SNSD i dalje ostaje najjači

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović poručila je da je namjera SNSD-a da zajedno sa republičkim vlastima radi za dobrobit građana. – Namjera je da ostanemo najjači ovdje, da formiramo lokalnu vlast. Sigurna sam da će Vlada, kao što je i do sada bio slučaj, biti na usluzi svim opštinama i svim našim građanima – rekla je

SDA: Na sceni pokušaj državnog udara

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je zadržavanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u prostorijama SIPA otvorilo niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi “Respiratori”. “SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj.  Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije

ŠERANIĆ: Prije 1. jula neće biti govora o nastavku Premijer lige

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otkrio je da prije 1. jula ipak neće biti govora o nastavku Premijer lige. Iako je Federacija BiH dala dozvolu da se utakmice mogu igrati od početka juna, Šeranić je potvrdio da Republike SRpska neće mijenjati svoju odluku. -Mi smo dali javno-zdravstvenu preporuku prije 20-ak dana

ČISTKA ZBOG KORUPCIJE U HRVATSKOJ I bivšoj načelnici Knina stavljene lisice na ruke

Hrvatski MUP potvrdio je danas da se na području više gradova sprovodi akcija hapšenja državnih službenika i privrednika zbog sumnje da su počinili krivično djelo protiv službene dužnosti i privrednog kriminala sa obilježjima korupcije.  Portparolka MUP Marina Mandić je za Hinu rekla da je Policijski nacionalni Biro za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) započeo