Magazin 20.02.2019.

Kako prolaze erotski časopisi na banjalučkim trafikama u doba interneta?

ČITANJE: 2 minute

Stara izreka „pocijepaću te k'o Erotiku“ bi, sudeći po „mršavoj“ ponudi časopisa za odrasle u banjalučkim trafikama, mogla da ode u istoriju!

Nekadašnja i sadašnja čitalačka publika se, tvrde za SrpskaCafe prodavci u trafikama, najvjerovatnije okrenula besplatnim sadržajima na internetu, dok „stare-dobre Erotike sakupljaju prašinu na policama kioska“.

– Radim u trafici već 10 mjeseci i prodao sam samo dva časopisa za odrasle. Kupili su ih jedan mlađi i jedan stariji čovjek. Neće ljudi, iako se uz jedan od časopisa dobija i besplatan „hard kor“ DVD film – kaže za naš portal ovaj prodavac.

On ističe da ni cijene erotskih časopisa, čiji su izdavači uglavnom iz Srbije, nisu male i kreću se od dvije do čak 10 maraka.

– Uz „Anal“ u ponudi su časopisi „Sekstaza“, „Erotika“, „Strast“ i drugi. Ima tu svašta, foto i erotskih priča, nagradnih igara, slika domaćih modela, seks oglasa – prenosi naš sagovornik i dodaje da je prodaja zabranjena mlađima od 18 godina.

U većini ostalih trafika koje smo obišli erotskih časopisa nema u ponudi već godinama.

– Nema toga već jako dugo. Ljudi slabo kupuju i dnevnu štampu, a otkud im novac za erotsku literaturu, iako se nekad kupovala kao ‘alva – kaže trgovkinja u kiosku u naselju Borik.

Stariji Banjalučani, odlično upućeni u erotsku literaturu, pamte revolucionarni časopis „Čik“, ali i „Start“, koji je bio jugoslovenska verzija „Plejboja“, zatim „Erotiku“, slovenački „Vrući kaj“, „Evu i Adama“ i druge.

Da se izuzetak može pronaći u svemu, pa i u potražnji za časopisima za odrasle, pokazao je primjer jedne trafike u Obilićevu, gdje nam je rečeno da za ovakvu vrstu literature i dalje ima solidne potražnje.

– Prodaju se i dalje. Podjednako i luksuzna ali i ona na jeftinom crno-bijelom papiru. Kupci su starije osobe, i to ne samo muškarci jer, iako u manjini, kupuju ih i žene – kaže prodavac za naš portal.

On je dodao da su rijetki oni koji jasno i glasno zatraže neki od erotskih časopisa, već to rade tiho i često uz dodatno pojašnjavanje kako ga “nose rođaku u bolnicu”.

(Srpska Cafe)