Biznis 04.08.2016.

Kako radi novi elektronski sistem Poreske uprave?

ČITANJE: 2 minute

Svi poreski obveznici će od sada lakše poslovati sa Poreskom upravom Republike Srpske. Formirano je certifikaciono tijelo, a sva komunikacija sa Poreskom upravom će biti elektronska.

Na taj način se smanjuje broj nepotrebnih dolazaka, potpisivanja prijava i stalnih čekanja u redovima. Novi elektronski sistem i fizičkim i pravnim licima omogućava da putem naloga na računaru podnesu zahtjev za izdavanje certifika za elektronski potpis. Pravno lice sklapa Ugovor i daje Poreskoj spisak službenika koji će na osnovu tog potpisa sve prijave slati putem računara, bez potrebe dolaska u Poresku upravu.

– Sa tim certifikatom poreski obveznici će moći da podnose mjesečne poreske prijave za porez po odbitku u elektronskom obliku u potpunosti. Znači neće morati više da dolaze u Poresku upravu i da tu Poresku prijavu donose u papirnom obliku, već će je podnijeti elektronski sa elektronskim potpisom za koji je certifikat izdala Poreska uprava – rekla nam je Persa Paić, pomoćnik direktora u Sektoru za usluge poreskim obveznicima.

Sistem koji je formiran prije par sedmica već ima svoje zadovoljne korisnike. Među više od 50 prijavljenih, je i jedan knjigovodstveni biro. Oni za sve svoje klijente od sada riješavaju posao elektronski. Posrednici su između klijenata i Poreske uprave, a saglasnost su od svih dobili bez problema. Prve rezultate efikasnog sistema već osjećaju, jer u mnogo kraćem roku završavaju posao.
Izjava:

– Prije smo morali prijave donositi u Poresku upravu, gdje su oni naa morali to ovjeriti . Sada ne moramo to da radimo, već elektronski kada pošaljemo,automatski imamo i potpis od klijenta, jer imamo saglasnot, tako da ne moramo donositi te prijave, ne moramo ih štampati, ušteda u vremnu i papiru – objašnjava Milanka Hrvaćanin iz knjigovodstvenog biroa ‘Megacomputers’.

Informacije se mogu dobiti na sajtu Poreske uprave gdje se i preuzimju obrasci. Iz Poreske uprave su dodali da je sistem potpuno siguran i da će se povećati tačnost u podacima iz prijave.

Taj elektronski potpis je u digitalnom obliku. Poreski obveznici neće dobiti nikakakvu karticu, već kada pokrenu postupak i kada im se odobri zahtjev za potpis oni će dobiti poruku na svoj mail da je odobren njihov zahtjev i preuzeće ga na web stranici Poreske uprave.

Ovim su obuhaćeni sva fizička i pravna lica koja podnose mjesečnu prijavu za porez po odbitku obrazac 1002.Samo za tu vrstu prijave je omogućeno elektronsko komuniciranje. Poreska je najavila u skorije vrijeme i da će se druge prijave moći podnositi u ovom obliku.Svi obveynici mogu u bilo koje doba dana podnijeti prijavu.

(Srpskacafe.com)