Vijesti 09.07.2016.

Kako riješiti saobraćajni haos u Banjaluci?

ČITANJE: 3 minute

Najveće saobraćajne gužve u Banjaluci dešavaju se u jutarnjem period oko 8 sati, dok popodnevni špic počinje u 15 i 50, podaci su Gradske uprave.

Iako se podne ne ističe kao kritičan period, ekipa Elta televizije uvjerila se da su i tada velike kolone vozila.

Saobraćajne gužve u najvećem gradu Srpske i ne čude kada se uzme u obzir podatak da svake godine grad ima više od 2.000 novoregistovanih automobila. Početkom tekuće godine u Banjaluci je registrovano ukupno 68.000 putničkih motornih vozila, podaci su IDEE. Poređenja radi 2007. godine grad je imao oko 48.000 vozila.

– Sve procjene govore da ova putna mreža ne može izdržati toliki broj voznih jedinica, a objektivnost je da je saobraćaj veoma teško usklađivati sa ovakvim porastom vozila , tj. za 2000 godišnje, ističe Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka.

Nadležni u Gradskoj upravi objašnjavaju da se mnogo uradilo na poboljšanju cjelokupnog stanja. Brojne građevinske mjere su, tvrde, rasteretile saobraćajnice.

– Građevinske mjere koje su rađene u posljednje vrijeme su izgradnja kružnog toka kod Gradskog mosta, postavljanje montažno–demontažnih kružnih tokova. Zatim izradnja desne saobraćajne trake iz smjera “Toplane” koja je dala izvanredne rezultate. Spajanje Jevrejske ulice i Gavre Vučkovca, tvrdi Slavko Davidović, šef odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Banjaluka.

Ipak, sve ovo nije bilo dovoljno da se riješi problem saobraćajane gužve u gradu, navode stručnjaci. Čekanje u nepreglednim kolonama stvara i nervozu kod vozača, te utiče na bezbjednost u saobraćaju, ističu nadležni.

– Sa više vozila, više pređenih kilometara veći je rizik od saobraćajnih nezgoda, to je zadatak za sve one koji rade na putevima, na parkiranjima, da predvide ovaj trend povećanja i prate ga da puteve prilagođavaju tim potrebama, kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Novi kružni tokovi ubrzaće saobraćaj u Banjaluci, ističe Milenko Jaćimović. Usvojen je regulacioni plan za izradnju kružnog toka na Bulevaru cara Dušana i novih saobraćajnica, ali se ne zna kada bi mogla početi izgradnja i koliko će sve to koštati.

– Na 43. Skupštini grada mi smo usvojili regulacioni plan koji je tačno predvidio broj saobraćajnih traka kružnog toka na Bulevaru preko Tržničke ulice; zatim tu bi trebao biti i most koji bi spajao dvije obale i do psihijatrije, saobraćajnica da se poveže sa ulicom Stepe Stepanović. Ali tek sad slijedi rješavanje imovinsko pravnih odnosa i obezbjeđivanje sredstava, dodaje Jaćimović.

Osim toga grad Banjaluka trebao bi dobiti i dva kružna toka – “Lesnina” I “Reborovac” , na magistralnom putu M4. Izgradnja navedenih kružnih tokova u nadležnosti je Puteva RS. Iz ovog javnog preduzeća dobili smo pismeni odgovor da se radi na izradi projektne dokumentacije, te da se ne zna kada bi sve moglo biti gotovo.

Međutim, nadležni ističu da se zbog povećane mobilizacije u cijeloj RS mora razmišljati o dugoročnim rješenjima.
Izjava: Milenko Jaćimović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS

– Za dugoročna rješenja oni će se riještiti građenjem zaobilaznica oko Banjaluke. Da vozila na proputovanju ne ulaze u centar. Zapadni tranzit je postao praktično gradska saobraćajnica. Riješiće istočni transit problem i most u Česmi i povezivanje relacije Banjaluka –Čelinac, tvrdi Jaćimović.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS ističu da će broj vozila u većim opštinama sigurno rasti, bez obzira na nizak standard građana. Kako ističu automobil je postao prijeka potreba , a ne luksuz. Banjaluka na 1000 stanovnika ima 318 regostovanih vozila. Poređenja radi, u Sloveniji je taj broj 600, ali se dešava mnogo manje saobraćajnih nesreća. Jedan od razloga svakako je dobra infrasturktura, ističu iz Agencije za bezbjednost saobraćaj. Ne budu li se pratile potrebe stanovništva i kretanja dolaziće do još većih gužvi i sabraćajnih nezgoda.

(Srpskacafe)