Magazin 15.10.2018.

Kampanja “Čitajmo zajedno” od 21. oktobra

ČITANJE: 2 minute

Kampanja “Čitajmo zajedno” u Republici Srpskoj će trajati od 21. oktobra do kraja mjeseca, a cilj je njegovanje kulture čitanja knjiga, promovisanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Kampanja, koju drugu godinu zaredom realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, daje podršku domaćem izdavaštvu i bogati knjižni fond biblioteka.

Pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je prošlogodišnje istraživanje kulturnih potreba pokazalo da 42 odsto građana Republike nikad ne kupuje knjige, a da od onih koji ponekad kupuju, najveći procenat, njih 16,2 odsto, knjigu kupe jednom godišnje.

Ona je podsjetila da je prošle godine, kampanjom “Čitajmo zajedno”, dodatno obezbijeđeno 76 naslova, odnosno ukupno 538 knjiga za osam matičnih biblioteka sa najskromnijim bibliotečkim fondovima.

Đakovićeva je pojasnila da kampanja predviđa da za svaku KM koju građani ulože u kupovinu knjiga iz odabranih edicija Zavoda, odnosno “Zlatne sove” i lektire, Ministarstvo uloži isto toliko u njihov otkup, s ciljem bogaćenja skromnih bibliotečkih fondova.

Ona je rekla da će otkupljene knjige u ovogodišnjoj akciji biti poklonjene školskim bibliotekama u nerazvijenim opštinama u Republici Srpskoj i školama u četiri opštine Federacije BiH – Glamoč, Grahovo, Petrovac i Drvar u kojima je zastupljen veći broj učenika srpske nacionalnosti.

“Uključivanjem ove godine u kampanju djece srpske nacionalnosti koja pohađaju škole u FBiH ostajemo istrajni na putu zaštite srpskog jezika i ćirilice u BiH”, istakla je Đakovićeva.

Đakovićeva je naglasila da je jedan od ciljeva akcije i popularizacija jedne od najvažnijih nagrada u oblasti književnosti, “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

Rukovodilac u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Nikola Šobat rekao je da maloprodajna mrežu čini 20 knjižara u Srpskoj, te da raspolažu sa oko 400 izdanja i 30 izdanja školske lektire.

“Naša izdanja uglavnom se baziraju na njegovanje srpske književnosti i pisana su ćiriličnim pismom. Na takav način smatramo da možemo učestvovati u ovoj akciji i da za svaku prodanu knjigu u našoj knjižari obezbijedimo još jednu knjigu koju će Ministarstvo platiti i pokloniti biblioteci sa malim fondom knjiga”, rekao je Šobat.

(Srna)