Vijesti 31.05.2019.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a podnijela tužbu protiv Milana Tegeltije

ČITANJE: 2 minute
Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH podnijela je tužbu protiv Milana Tegeltije, sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTS-a BiH, zbog, kako navode, “kršenja službene dužnosti ili dovođenja u pitanje povjerenja javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva”.

Sporno im je što je Tegeltija imao susret sa Nerminom Aleševićem i traže da bude udaljen sa dužnosti do okončanja disciplinskog postupka. A o svemu tome, predsjednik VSTS obavješten je viberom. Zamjenik glavnog disciplinskog tužioca obavijestio ga je da je podnio prijavu. Milan Tegeltija ide na godišnji odmor. Oglasio se saopštenjem.

“Pošto ne znam sadržaj tužbe i zahtjeva za privremeno udaljenje od dužnosti mogu da kažem samo sljedeće: ukoliko je tužba podnesena protiv mene kao sudije, ističem da sam ja na stalnom radu u VSTS-u kao predsjednik VSTS-a te da sve radnje preduzimam u tom statusu, a ne u statusu sudije Osnovnog suda u Banja Luci. Prema tome, prema meni se moraju primjenjivati zakonske i podzakonske odredbe koje se odnose na odgovornost predsjednika VSTS-a i članova VSTS-a, a nikako odredbe koje se odnose na odgovornost sudija koji su na radu u sudovima u BiH. Svako drugo postupanje, sa mog stanovišta, bi bilo pravno nasilje i moglo bi se staviti u kontekst vanzakonskog pokušaja eliminacije predsjednika VSTS-a. Ukoliko je tužba i zahtjev za privremeno udaljenje protiv mene podnesen kao protiv predsjednika VSTS-a tada je zakon predvidio jasne procedure i za razrješenje i za suspenziju predsjednika VSTS-a koje se moraju poštovati i sve odluke VSTS-a donesene u zakonskoj proceduri ću bezrezervno poštovati”, stoji u saopštenju Milana Tegeltija.

Podnošenje ove tužbe je još jedan od dokaza u prilog mojih ranijih tvrdnji da Kancelarija disciplinskog tužioca Savjeta radi bez bilo kakvog uticaja predsjednika VSTS-a, kaže Tegeltija. Ne smatra se nimalo odgovornim. I iz Kancelarije disciplinskog tužioca napominju “da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim, dok se njegova odgovornost ne utvrdi”.

(atv)