Vijesti 22.03.2019.

Kastel u centru arheoloških istraživanja

ČITANJE: 2 minute

“Primjena savremene metodologije u arheologiji” je projekat koji će od ponedjeljka do 5. aprila biti realizovan na lokalitetu banjalučke tvrđave Kastel, a u isti su uključeni Muzej Republike Srpske u saradnji sa Društvom arheologa Republike Srpske, Centrom za nove tehnologije “Viminacijum” Beograd, te Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

“Projekat je sufinansiran javnim konkursom za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva grada Banjaluka za 2018. godinu. Projektom je predviđeno snimanje lokaliteta Kastel geofizičkim metodama koje će omogućiti uvid u stanje lokaliteta, tj. dati pregled situacije potencijalnih arheoloških lokacija za iskopavanje neinvazivnom metodom”, saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

Kako su pojasnili iz ove institucije, paralelno će biti urađeno čišćenje temelja u dvorištu II, koje će dovesti do veće vidljivosti arheološkog nepokretnog dobra, čime će se povećati i interesantnost kompletne lokacije Kastela u turističke svrhe.

“Čišćenje će vršiti stručnjaci Muzeja sa pomoćnim osobljem koje ćemo po potrebi angažovati, ali će biti potrebno organizovati odvoženje nepotrebnih naslaga i otpada”, rekli su iz Muzeja, dodajući da je cijela realizacija zamišljena kao proces edukacije srednjoškolaca i studenata novim tehnologijama, ali i ljudi zaposlenih u republičkim i gradskim institucijama koje se bave kulturnim nasljeđem, kao i nevladinom sektoru.

Stoga će, kažu dalje iz Muzeja Republike Srpske, pored organizovanih predavanja na lokalitetu Kastel za srednjoškolce i studente biti organizovana i dva javna predavanja u Muzeju Republike Srpske.

“Prvo predavanje biće održano u utorak, 26. marta, u 19 časova u Muzeju RS, kada će biti prezentovan plan rada na Kastelu, a po završetku realizacije drugo predavanje izložiće dobijene rezultate tokom desetodnevnog rada”, precizirali su iz Muzeja RS.

Inače, na mjestu tvrđave Kastel ranije su pronađeni brojni ostaci i predmeti iz vremena Rimskog carstva. Najvjerovatnije su prvo utvrđenje (Kastra) sagradili Rimljani u drugom vijeku. Kastra se nalazila u graničnom pojasu između dvije nemirne ilirske provincije Dalmacije i Panonije. Pripadala je tadašnjoj Dalmaciji, kao njen najsjeverniji dio. Ovo utvrđenje se moglo nalaziti u jugoistočnom dijelu današnje tvrđave Kastel, gdje su se svakako nalazile i upravne zgrade, dok su civilni sadržaji vjerovatno bili raspoređeni sjeverozapadno od vojnog logora.

(Nezavisne)