Biznis 17.11.2016.

Katanac prijeti trećini kafića i restorana

ČITANJE: 2 minute

Nacrt novog zakona o ugostiteljstvu unio je nemir u ovu branšu, a mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata kažu da je ljestvica uslova koje moraju ispuniti previsoko postavljena, zbog čega bi trećina restorana i kafića mogla da stavi katanac na vrata.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da bi novi pravni okviri trebalo dodatno da urede i olakšaju razvoj, kako turizma tako i ugostiteljstva.

To ne osporavaju u Udruženju ugostitelja RS, ali ističu da su zahtjevi koje vlasnici lokala moraju ispuniti, da bi obavljali djelatnost, prestrogi i da će zahtijevati velika ulaganja.

Tako bi, prema novom zakonu, ugostiteljski objekti trebalo da imaju zvučnu izolaciju, koju sada, kako tvrde, nema nijedan poslovni prostor u Banjaluci, a situacija je slična i u drugim gradovima.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić je rekao da će, ako zakon bude usvojen u sadašnjem obliku, više od 30 odsto lokala morati da bude zatvoreno, jer njihovi vlasnici neće moći da ispune sve uslove.

– Na primjer, navedeno je da objekti moraju imati sistem za zbrinjavanje otpada, ali nije objašnjeno kakav je to sistem, a to nisu znali da mi pojasne ni u Ministarstvu trgovine i turizma – kaže Tatić.

On je naglasio da će mnogim vlasnicima biti jednostavnije da zatvore kafiće ili restorane, nego da plaćaju kazne, koje se kreću od 2.500 do 10.000 KM.

Zakonske odredbe kojima se predviđa da konobar ne mora da ima diplomu iz ugostiteljstva, posebno je izazvao revolt u obrazovnim ustanovama koje školuju ove kadrove.

– Ukoliko bude usvojen ovaj nacrt, postavlja se pitanje zašto postoji stručna škola. Oni koji žele da rade kao konobari prethodno bi trebalo da se obrazuju za ovo zanimanje, odnosno da se doškoluju. Tako na primjer i naši đaci koji žele da rade u banci moraju vanredno da završe ekonomsku školu, pa tek nakon toga mogu da konkurišu za taj posao – izričit je profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci Predrag Tošić.

Direktor prijedorske Ugostiteljko-ekonomske škole Valentina Sovilj kaže da se plaši da će doći do pada kvaliteta u ugostiteljstvu.

– Svjedoci smo da mnogi konobarišu bez obzira na zanimanje, ali definitivno se profesionalni konobar uvijek ističe – kaže ona.

Ugostitelji se nadaju da će njihova mišljenja, koja su iznijeli na javnim raspravama, biti uvažena, te da će nacrt zakona u ugostiteljstvu ipak biti izmijenjen.

FBiH

Izmjene zakona u ugostiteljskoj djelatnosti spremaju se i u FBiH, gdje je u toku postupak prednacrta, a koji predviđa kazne od 100 do 500 KM ukoliko konobar ili recepcioner uslužuje goste bez položenog stručnog ispita.

(Glas)