Vijesti 27.01.2019.

KESEROVIĆ: Nastavićemo stambeno zbrinjavanje za RVI

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka će u ovoj godini nastaviti projekat stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida III i IV kategorije i porodica preminulih RVI, izjavio je Dragomir Keserović, načelnik Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu.

Keserović je precizirao da će ovaj program biti nastavljen dodjelom sredstava za zbrinjavanje ove kategorije, ističući da su lani na sličan način zbrinuli 39 porodica poginulih boraca.

Ovim porodicama su, iz gradskog budžeta, dodijeljena bespovratna novčana sredstva u iznosu od 541.000 KM, dok su za šest lica iz ovih kategorija sufinansirane građevinske dozvole (20.480 KM.)

Istovremeno, Grad će finansirati sanaciju krovova na dva stambena objekta u Kuljanima, gdje 24 porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koriste stambene jedinice.

-Pored toga, planirana su i sredstva za dodjelu jednokratne novčane pomoći, odnosno za sufinansiranje liječenja, troškova sahrane i nabavke udžbenika za djecu poginulih boraca – rekao je Keserović.

Prema njihovoj statistici, prošle godine je pozitivno riješeno 2.184 zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći, od čega se najviše njih odnosilo na sufinansiranje troškova liječenja. Iz budžeta je za ove svrhe ukupno bilo izdvojeno 439.800 KM.

Tokom 2018. godine, sufinansirano je 47 projekta 11 udruženja proisteklih iz oslobodilačkih ratova, u ukupnom iznosu od 167.170 KM. Sufinansirane su redovne aktivnosti devet udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite sa statusom udruženja od interesa za Grad, za šta je utrođeno 225.000 KM. Podržano je i obilježavanje 19 značajnih događaja iz oslobodilačkih ratova i rada fondacija, u iznosu od 133.050 KM.

Kad je riječ o spomen obilježjima, lani je na Starčevici izgrađeno novo spomen obilježje poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Takođe, uspješno je okončana i sanacija spomen obilježja iz NOR-a, i to: Aleja Narodnih heroja i Centralni spomenik NOR-a kod hotela „Bosna“, zatim spomen obilježje Potkozarje – Karalići, bista narodnog heroja Boška Karalića, spomen kosturnica na Drakuliću i urađen je pristupni plato spomeniku na Banj Brdu. Sanirana su i spomen obilježja iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata, i to u: Strčićima, Jagare – Karanovac i Drakulić-Rakovačke bare.