Politika 15.07.2020.

KESIĆ: Nakon rezolucije o Srebrenici, pred Kongresom SAD i stradanje Srba i Hrvata u ratu u BiH

ČITANJE: 3 minute

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da je najavljena rezolucija o Srebrenici u američkom Kongresu rezultat lobiranja bošnjačke zajednice u SAD, te istakao da je pokrenuta akcija srpske zajednice u Americi da bude donesena rezolucija i o stradanju Srba i Hrvata u ratu u BiH.

“U razgovorima sa predstavnicima srpske zajednice postoji akcija koja bi uvela rezoluciju gdje se izgrađuje mišljenje Kongresa i utvrđuje da su i Srbi i Hrvati stradali u ratu u BiH, a istovremeno da bi bila osuđena takozvana Armija BiH koja je odgovorna za stradanja srpskog i hrvatskog naroda u Sarajevu”, izjavio je Kesić Srni.

On je naveo da je ta rezolucija u pripremi, te da očekuje da se na jesen pojavi njena prva verzija.

“Važno je da se srpska zajednica uključi, ne samo u pripremu nove rezolucije, već i da dogodine rezolucija o Srebrenici, koja se ponavlja, ne bude toliko jednostrana i da se pokaže da su tamo stradali i Srbi i da su akcije takozvane Armije BiH u toj regiji bile dosta problematične, imajući u vidu koliko su civilne žrtve sa srpske strane ostale nezapamćene, barem što se tiče Zapada”, naglasio je Kesić.

On kaže da u rezoluciji o Srebrenici nema ništa novo i da to ne treba dizati na neki značajan novo.

“U suštini rezolucija o Srebrenici je simbolična podrška koja je izlobirana od bošnjačke zajednice, ali na neki način to otvara novi element borbe oko BiH, a to je da će i srpska, a pretpostavljam da će se uključiti i hrvatska zajednica, odnosno da se utvrde činjenice o ratu i da se poštuju žrtve iz srpskog i hrvatskog naroda”, ocijenio je Kesić.

Prema njegovim riječima, rezolucija u vezi sa Srebrenicom ima više ciljeva.

“Prvenstveno to je izlobirano od bošnjačke zajednice u Americi još prije desetak godina, a oni koji predlažu rezoluciju su članovi Kongresa koji imaju veći broj Bošnjaka u svojima opštinama. Tu su i političke poruke koje se ubacuju u tekst”, navodi Kesić.

On dodaje da je drugi cilj da se pokaže “ispravnost” svega što su SAD radile devedesetih godina prošlog vijeka na Balkanu.

“Znači, ako se utvrđuje da je tamo bio jedan narod koji je ispao žrtva, onda to govori da su Amerikanci bili u pravu kada su intervenisali. Takođe, Kongres je tih godina bio ključni motor koji je pritiskao administraciju tadašnjeg predsjednika Bila Klintona da intervenišu”, rekao je Kesić.

On navodi da to na neki način potvrđuje ono što su tada mnogi tvrdili – da je Amerika spasila i izgradila novu državu za koju, kako kaže, “vidimo kako sada funkcioniše”.

Kesić naglašava da treba imati u vidu da je srpska zajednica u SAD sada mnogo jača nego ranije.

Američki kongresmen iz reda demokrata Edi Bernis Džonson predstavila je u Predstavničkom domu “rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine”, a dokument je u proceduri u američkom Kongresu.

(Srna)