KINESKA NOVA GODINA Konfučijev institut u grad na Vrbasu donosi radost februara

Veče kineske kuhinje, karaoke, čas kung fua, kao i predavanja uglednih profesora, sve to biće organizovano u Banjaluci u „Mjesecu kineske kulture“.

Ovaj mjesec je specifičan za sve Konfučijeve institute u svijetu jer se tokom cijelog februara slavi kineska Nova godina, a tim povodom zanimljivi sadržaji narednih dana očekuju i Banjalučane.

Kako najavljuju iz Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, profesor Ivan Jevđović održaće iduće sedmice u Gimnaziji predavanje na temu “Кinesko-srpske konstelacije”. On će o sličnostima dvije kulture govoriti u utorak od 18.40 časova, a naredno veče u ovoj srednjoj školi biće organizovane i karaoke.

Karaoke predstavljaju pop kulturu NR Kine i jedan su od najpopularnijih vrsta zabave među Kinezima, a kako to izgleda sada će moći vidjeti i naši građani i učenici.

Zainteresovani će moći da prisustvuju još i radionici „Umjetnost rezanja papira“ i času kung fua iduće subote u Muzeju RS, od 11 časova.

– Posebno smo ponosni na dolazak profesorke Fakulteta političkih nauka i direktorke Instituta za azijske studije u Beogradu Dragane Mitrović, koja će održati predavanje na temu  “Od socijalističke modernizacije do kineskog sna – 40 godina politike reforme i otvaranje NR Кine“, 26. februara na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka. Imaćemo i jednu od rijetkih prilika da čujemo predavanje Aleksandra Novačića, dugogodišnjeg novinara Tanjuga u Pekingu, koji će predstaviti svoju knjigu “Si Đinping – Кineski san“ u Akademiji nauka i umjetnosti RS 29. februara u 12 časova- najavila je direktorka KI Ljiljana Stević.

U Institutu, koji je otvoren prije godinu dana, kažu da su, ne samo zadovoljni već i prijatno iznenađeni velikim interesovanjem građana svih generacija za brojne kurseve i radionice koje organizuju. Osim studenata, časovima prisustvuju najmlađi Banjalučani, ali i penzioneri.

Pored kurseva početnog i naprednog kineskog jezika, časova kineskih borilačkih vještina, građanima su dostupne i radionice kineske kulture, iz kaligrafije, kineskog slikarstva, šaha, tradicionalnog kineskog plesa, kultura rezanja papira, te čajne ceremonije.

Vasilija Delić, jedna je od polaznica koja je nedavno položila prvi nivo kineskog. Sve do otvaranja Konfučijevog instituta u Banjaluci, kaže, nije imala priliku da uči kineski jezik, jer joj je savladavanje znakovnog jezika putem interneta zvučalo kao nemoguća misija. Osim jezika, ova djevojka pohađa i kurs taiđija.

– Moje interesovanje za Kinu i kinesku kuturu je počelo prije devet  godina kada sam počela da treniram kung fu u Banjaluci. Ljubav prema toj kulturi je još više porasla nakon takmičenja sa klubom u Kini 2013. godine kada smo ostvarili sjajne rezultate. Samim tim, imala sam želju da vidim kako taiđi radi i kako znanje prenosi Kineskinja jer sam ranije imala jako malo prilika da učim direktno do Kineza- istakla je Vaslija, koja za učenje jezika i taiđija na Institutu daje ocjenu deset plus.

Izborni jezik

Iz Konfučijevog instituta su najavili da su u toku pregovori za uvođenje kineskog jezika kao izbornog na Filološkom fakultetu, a ista mogućnost je ponuđena i drugim fakultetima u okviru banjalučkog Univerziteta.

– Počeli smo saradnju sa Zavodom „Dr Miroslav Zotović“ gdje ćemo zainteresovane fizioterapeute obučiti kineskim borilačkim vještinama koje su dobre za zdravlje. U srednjoj Ekonomskoj školi održali smo uvodni kurs „Kako poslovati sa Kinom i očekujemo da ćemo pokrenuti taj kurs u okviru njihove škole- istakla je Ljiljana Stević.

(Srpskainfo)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje