KINESKA NOVA GODINA Konfučijev institut u grad na Vrbasu donosi radost februara

Veče kineske kuhinje, karaoke, čas kung fua, kao i predavanja uglednih profesora, sve to biće organizovano u Banjaluci u „Mjesecu kineske kulture“.

Ovaj mjesec je specifičan za sve Konfučijeve institute u svijetu jer se tokom cijelog februara slavi kineska Nova godina, a tim povodom zanimljivi sadržaji narednih dana očekuju i Banjalučane.

Kako najavljuju iz Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, profesor Ivan Jevđović održaće iduće sedmice u Gimnaziji predavanje na temu “Кinesko-srpske konstelacije”. On će o sličnostima dvije kulture govoriti u utorak od 18.40 časova, a naredno veče u ovoj srednjoj školi biće organizovane i karaoke.

Karaoke predstavljaju pop kulturu NR Kine i jedan su od najpopularnijih vrsta zabave među Kinezima, a kako to izgleda sada će moći vidjeti i naši građani i učenici.

Zainteresovani će moći da prisustvuju još i radionici „Umjetnost rezanja papira“ i času kung fua iduće subote u Muzeju RS, od 11 časova.

– Posebno smo ponosni na dolazak profesorke Fakulteta političkih nauka i direktorke Instituta za azijske studije u Beogradu Dragane Mitrović, koja će održati predavanje na temu  “Od socijalističke modernizacije do kineskog sna – 40 godina politike reforme i otvaranje NR Кine“, 26. februara na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka. Imaćemo i jednu od rijetkih prilika da čujemo predavanje Aleksandra Novačića, dugogodišnjeg novinara Tanjuga u Pekingu, koji će predstaviti svoju knjigu “Si Đinping – Кineski san“ u Akademiji nauka i umjetnosti RS 29. februara u 12 časova- najavila je direktorka KI Ljiljana Stević.

U Institutu, koji je otvoren prije godinu dana, kažu da su, ne samo zadovoljni već i prijatno iznenađeni velikim interesovanjem građana svih generacija za brojne kurseve i radionice koje organizuju. Osim studenata, časovima prisustvuju najmlađi Banjalučani, ali i penzioneri.

Pored kurseva početnog i naprednog kineskog jezika, časova kineskih borilačkih vještina, građanima su dostupne i radionice kineske kulture, iz kaligrafije, kineskog slikarstva, šaha, tradicionalnog kineskog plesa, kultura rezanja papira, te čajne ceremonije.

Vasilija Delić, jedna je od polaznica koja je nedavno položila prvi nivo kineskog. Sve do otvaranja Konfučijevog instituta u Banjaluci, kaže, nije imala priliku da uči kineski jezik, jer joj je savladavanje znakovnog jezika putem interneta zvučalo kao nemoguća misija. Osim jezika, ova djevojka pohađa i kurs taiđija.

– Moje interesovanje za Kinu i kinesku kuturu je počelo prije devet  godina kada sam počela da treniram kung fu u Banjaluci. Ljubav prema toj kulturi je još više porasla nakon takmičenja sa klubom u Kini 2013. godine kada smo ostvarili sjajne rezultate. Samim tim, imala sam želju da vidim kako taiđi radi i kako znanje prenosi Kineskinja jer sam ranije imala jako malo prilika da učim direktno do Kineza- istakla je Vaslija, koja za učenje jezika i taiđija na Institutu daje ocjenu deset plus.

Izborni jezik

Iz Konfučijevog instituta su najavili da su u toku pregovori za uvođenje kineskog jezika kao izbornog na Filološkom fakultetu, a ista mogućnost je ponuđena i drugim fakultetima u okviru banjalučkog Univerziteta.

– Počeli smo saradnju sa Zavodom „Dr Miroslav Zotović“ gdje ćemo zainteresovane fizioterapeute obučiti kineskim borilačkim vještinama koje su dobre za zdravlje. U srednjoj Ekonomskoj školi održali smo uvodni kurs „Kako poslovati sa Kinom i očekujemo da ćemo pokrenuti taj kurs u okviru njihove škole- istakla je Ljiljana Stević.

(Srpskainfo)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.