Magazin 09.02.2019.

KINESKA NOVA GODINA Konfučijev institut u grad na Vrbasu donosi radost februara

ČITANJE: 3 minute

Veče kineske kuhinje, karaoke, čas kung fua, kao i predavanja uglednih profesora, sve to biće organizovano u Banjaluci u „Mjesecu kineske kulture“.

Ovaj mjesec je specifičan za sve Konfučijeve institute u svijetu jer se tokom cijelog februara slavi kineska Nova godina, a tim povodom zanimljivi sadržaji narednih dana očekuju i Banjalučane.

Kako najavljuju iz Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, profesor Ivan Jevđović održaće iduće sedmice u Gimnaziji predavanje na temu “Кinesko-srpske konstelacije”. On će o sličnostima dvije kulture govoriti u utorak od 18.40 časova, a naredno veče u ovoj srednjoj školi biće organizovane i karaoke.

Karaoke predstavljaju pop kulturu NR Kine i jedan su od najpopularnijih vrsta zabave među Kinezima, a kako to izgleda sada će moći vidjeti i naši građani i učenici.

Zainteresovani će moći da prisustvuju još i radionici „Umjetnost rezanja papira“ i času kung fua iduće subote u Muzeju RS, od 11 časova.

– Posebno smo ponosni na dolazak profesorke Fakulteta političkih nauka i direktorke Instituta za azijske studije u Beogradu Dragane Mitrović, koja će održati predavanje na temu  “Od socijalističke modernizacije do kineskog sna – 40 godina politike reforme i otvaranje NR Кine“, 26. februara na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka. Imaćemo i jednu od rijetkih prilika da čujemo predavanje Aleksandra Novačića, dugogodišnjeg novinara Tanjuga u Pekingu, koji će predstaviti svoju knjigu “Si Đinping – Кineski san“ u Akademiji nauka i umjetnosti RS 29. februara u 12 časova- najavila je direktorka KI Ljiljana Stević.

U Institutu, koji je otvoren prije godinu dana, kažu da su, ne samo zadovoljni već i prijatno iznenađeni velikim interesovanjem građana svih generacija za brojne kurseve i radionice koje organizuju. Osim studenata, časovima prisustvuju najmlađi Banjalučani, ali i penzioneri.

Pored kurseva početnog i naprednog kineskog jezika, časova kineskih borilačkih vještina, građanima su dostupne i radionice kineske kulture, iz kaligrafije, kineskog slikarstva, šaha, tradicionalnog kineskog plesa, kultura rezanja papira, te čajne ceremonije.

Vasilija Delić, jedna je od polaznica koja je nedavno položila prvi nivo kineskog. Sve do otvaranja Konfučijevog instituta u Banjaluci, kaže, nije imala priliku da uči kineski jezik, jer joj je savladavanje znakovnog jezika putem interneta zvučalo kao nemoguća misija. Osim jezika, ova djevojka pohađa i kurs taiđija.

– Moje interesovanje za Kinu i kinesku kuturu je počelo prije devet  godina kada sam počela da treniram kung fu u Banjaluci. Ljubav prema toj kulturi je još više porasla nakon takmičenja sa klubom u Kini 2013. godine kada smo ostvarili sjajne rezultate. Samim tim, imala sam želju da vidim kako taiđi radi i kako znanje prenosi Kineskinja jer sam ranije imala jako malo prilika da učim direktno do Kineza- istakla je Vaslija, koja za učenje jezika i taiđija na Institutu daje ocjenu deset plus.

Izborni jezik

Iz Konfučijevog instituta su najavili da su u toku pregovori za uvođenje kineskog jezika kao izbornog na Filološkom fakultetu, a ista mogućnost je ponuđena i drugim fakultetima u okviru banjalučkog Univerziteta.

– Počeli smo saradnju sa Zavodom „Dr Miroslav Zotović“ gdje ćemo zainteresovane fizioterapeute obučiti kineskim borilačkim vještinama koje su dobre za zdravlje. U srednjoj Ekonomskoj školi održali smo uvodni kurs „Kako poslovati sa Kinom i očekujemo da ćemo pokrenuti taj kurs u okviru njihove škole- istakla je Ljiljana Stević.

(Srpskainfo)