Vijesti 24.05.2022.

Kisindžer pozvao Zapad da ispregovara mir u Ukrajini, u suprotnom strahuje od većeg rata

ČITANJE: 1 minuta

Američki diplomata Henri Kisindžer je pozvao Zapad da prestane pokušavati poraziti Rusiju u Ukrajini. Strahuje da bi nastavak rata mogao uzrokovati još veći rat u Evropi.

Poziv je uputio na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) ocijenivši da bi poraz Rusije bio štetan po Zapad, jer bi značio dugoročnu destabilizaciju Starog kontinenta. Za njega to znači postizanje mira u sljedeća dva mjeseca, i to pod uslovima koji nisu prihvatljivi Zapadu.

“Pregovori moraju početi tokom sljedeća dva mjeseca, jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih se neće moći tako lako prijeći. Idealno bi bilo da linija razdvajanja bude povratak na prethodno stanje stvari. Insistiranje na ratu poslije ta dva mjeseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije”, istakao je 99-godišnji Kissinger.

Prema riječima bivšeg državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Rusija je u ključnim trenucima bila garancija da će postojati ravnoteža moći u Evropi. Poručio je Ukrajincima da se nada da će “junaštvo uskladiti s mudrošću”.

Među onima je koji su pri stavu da Ukrajina treba biti neutralna zemlja – tampon-zona, a ne granična zemlja, prenosi britanski list Telegraf.

(E.M)