Vijesti 02.11.2015.

Klinici za dječije bolesti donacija od 7.000 KM

ČITANJE: 2 minute
Donacija_FOTO
Predstavnici Hipo Alpe Adria banke Banjaluka uručili su Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske kardio-respiratorni monitor i pulsni oksimetar, čija je vrijednost 7.000 KM.

Donacija je dio akcije “Ne zaboravimo pomagati”, koju Hipo banka provodi povodom 31. oktobra – Međunarodnog dana štednje.

Subspecijalista dječije kardiologije Dario Đukić istakao je da je riječ o vrijednim uređajima, koji omogućavaju kontinuirano praćenje svih vitalnih funkcija, bez čega je nezamisliva savremena kardiologija.

– Imaćemo priliku da populaciji do 18 godina omogućimo pravovremenu zdravstvenu zaštitu, kontinuiran monitoring, kako srčane funkcije, tako i respiracija, krvnog pritiska, saturacije i drugih parametara koje moramo da pratimo kod naših vitalno ugroženih pacijenata- rekao je Đukić novinarima.

On je napomenuo da su kardiološke bolesti, nažalost, u porastu, kako urođene bolesti srca, tako i stečene, zbog čega je posebno značajno što je ovaj put donacija namijenjena dječijoj kardiologiji.

Đukić je naglasio da je donacija posebno značajna za djecu sa ozbiljnim poremećajima srčanog ritma, akutnim zapaljenskim procesima srca i urođenim bolestima srca koje ne zahtijevaju hitno hirurško liječenje.

Pomoćnik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Zvezdana Rajkovača zahvalila je Hipo banci na značajnoj donaciji, ističući da Klinika za dječije bolesti jedina u Republici Srpskoj ima subspecijalistu kardiologa.

– Zato smo sigurni da ova donacija dolazi u prave ruke. Nama je jako važno da je poslovna zajednica prepoznala rad naših ljekara i medicinskih sestara, koji svakodnevno rade sa bolesnom djecom i njihovim porodicama- naglasila je Rajkovača.

Direktor Hipo Alpe Adria banke Banjaluka Goran Babić naveo je da su, prije Univerzitetskog kliničkog centra, donacije uručene bolnicama u Trebinju i Doboju, Gimnaziji “Filip Višnjić” u Bijeljini, vrtiću “Bubamara” na Palama, te Udruženju paraplegičara i Kulturno-umjetničkom društvu “Osman DŽafić” u Prijedoru.

– Ukupno smo donirali 30.000 KM. Željeli smo da pomognemo institucijama koje se bave zdravljem i razvojem djece, a smatramo da svako može da pomogne, barem donacijama u posteljini- poručio je Babić.

Babić je danas sa štednom knjižicom i novčanim ulogom od 50 KM darovao sve bebe rođene u Banjaluci 31. oktobra, na Međunarodni dan štednje, a predstavnici Hipo banke će na isti način obradovati i sve druge bebe rođene na ovaj dan u porodilištima u Republici Srpskoj.

Na Međunarodni dan štednje u banjalučkom porodilištu rođeno je sedam beba.

(Agencije)