Vijesti 17.03.2017.

Klub novinara Banjaluka osudio prijetnje novinaru “Euroblica”

ČITANJE: 1 minuta

Klub novinara Banjaluka najoštrije osuđuje prijetnje novinaru „Euroblica“ Nikoli Morači, koje mu je sinoć u telefonskom razgovoru uputio Zoran Tunjić, brat direktorice banjalučkog Centra za socijalni rad Vere Sladojević nakon serije tekstova o propustima Centra u procesima usvajanja dvoje djece, državljana BiH, u Kanadi.

Nedopustivo je da se bilo ko novinarima obraća uz neprimjeren rječnik i prijetnje članovima porodice, ističu u Klubu novinara, te dodaju da je užasno što je u ovom slučaju Morači rečeno “napali ste moju djecu, pripazi se da ne napadnu i tvoju“.

Klub novinara Banjaluka poziva nadležne institucije da hitno preduzmu zakonom propisane mjere i da reaguju u okviru svojih nadležnosti s obzirom na to da je slučaj prijavljen policiji.

Klub novinara pozorava da su novinari često izloženi prijetnjama i napadima u obavljanju svog posla. Iz Kluba takođe podsjećaju da je Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari u periodu od 2006. do 2016. zabilježila da više od 45% prijetnji i napada na novinare nikad nisu istraženi ili su „arhivirani“ zbog nemogućnosti utvrđivanja identiteta počinitelja.