Biznis 05.07.2016.

Klub za traženje posla: Obuka skraćuje put do zaposlenja

ČITANJE: 2 minute

Kroz Klub za traženje posla za pet i po godina postojanja prošlo je 724 lica, a njih 374 se uz njegovu pomoć i zaposlilo.

-Djelujemo u okviru Zavoda za zapošljavanje RS i Klub aktivno pomaže nezaposlenim licima da budu konkurentniji na tržištu rada. Polaznike obučavamo kako da se što bolje predstave poslodavcima, kako da napišu ličnu biografiju, popularni CV, propratno pismo, molbe za posao, kako da se pripreme za razgovor. Obuka traje osam dana, tri sata dnevno – kazao je Žunić.

Optimalan broj ljudi po grupi je od 12 do 15, a u prvoj polovini godine kroz klub je prošlo 99 lica u sedam grupa.

-U prvih šest mjeseci 2016. zaposlen je 31 kandidat, a mnogi su u procesu razgovora za posao i čeka se odgovor poslodavca – rekao je Žunić.

Učesnici ovog programa mogu da iskažu svoje vještine, znanja i sve ono što posjeduju, a što može uticati na njihovo dobro predstavljanje kod poslodavca na razgovoru za posao.

-Klub radi od oktobra 2010. godine, a najbolje rezultate daje od kraja 2013. godine kada je postao sastavni dio Zavoda za zapošljavanje. Do tada je projekat bio u fazi testiranja, kao pilot projekat – kazao je Žunić.

Na obuku se javljaju lica svih kvalifikacija, od kvalifikovanih radnika pa do visoke stručne spreme.

-Najveća zainteresovanost je lica koja imaju visoku stručnu spremu. Statistika pokazuje da su žene aktivnije na tržištu rada. Od 99 naših polaznika u ovoj godini bilo je 65 žena i 34 muškarca – kazao je Žunić.

Oni koji su prošli kroz klub zadovoljni su nakon završetka radioničarskog rada.

-Ono što sam naučila na obuci bilo mi je od velike koristi, a to je da napišem motivaciono pismo i sebe predstavim na najbolji mogući način. Sama simulacija razgovora za posao bila mi je od velike koristi, jer sam našla posao odmah nakon obuke – rekla je bivša učesnica ovog projekta koja se predstavila kao Jelena P.

Dostupno svima

U klubu, dok je on bio pilot projekat, nisu mogla učestvovati lica starija od 30 godina i oni koji nisu duže od šest mjeseci na birou.

-Sadašnji stav je da godine nisu prioritetne i da mogu stariji od 30 godina da se prijave – rekao je Žunić.

(Glas)