Magazin 25.12.2018.

Književniku Gojku Božoviću danas uručenje nagrada “Kočićevo pero” i “Kočićeva knjiga”

ČITANJE: 1 minuta

Književniku Gojku Božoviću, dobitniku književnih nagrada “Kočićevo pero” i “Kočićeva knjiga”, koje dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka-Beograd”, danas će u Beogradu biti uručene ove prestižne nagrade. 

Nagrade “Kočićevo pero” i “Kočićeva knjiga” biće svečano uručene u 12 časova u “Vukovoj zadužbini” u Beogradu, saopšteno je ranije iz ove zadužbine.

Žiri, u čijem su sastavu bili Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, jednoglasno je odlučio da “Kočićevo pero”, koje se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi ove godine dodijeli Božoviću za knjigu “Mapa”, a “Kočićevu knjigu” za Božovićevo cjelokupno književno stvaralaštvo.

Vukolić, koji je predsjedavao žirijem, ranije je rekao da Božović predstavlja jedno od najznačajnijih imena ovog književnog prostora.

– Nema više nikakve sumnje da je on cjelokupnim višedecenijskim književnim radom na najljepši način obilježio protekli period u našoj književnosti. Božović nije samo pjesnik, on je i sjajan esejista, kritičar i prozni pisac. Jednostavno rečeno, stvorio je raskošno književno djelo po čemu je prepoznatljiv – naveo je Vukolić.

(Srna)