Kod pedijatra pa u đačku klupu

Sistematski pregledi mališana za upis u prvi razred počinju 1. marta u pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja.

Pregledi će se obavljati do 20. aprila i namijenjeni su djeci rođenoj od 1. septembra 2011. do 1. septembra 2012. godine. Osim njih, mogu se prijaviti i mališani rođeni od 1. septembra 2012. do kraja te godine, ali uz nalaz psihologa da su dovoljno zreli da pohađaju nastavu.
Stručnjaci ističu da će djeci biti pregledana kičma, mjerena visina i težina, te će pedijatar analizirati endokrinološke tablice, odnosno upoređivati izmjerene podatke sa propisanim mjerama rasta za taj uzrast.

Budućim đacima kontrolisaće se vid, i raditi laboratorijske pretrage, ako nisu rađene duži period. Osim toga, budući đaci bi trebalo da dobiju i dvije vakcine.

– Pregledi će se obavljati u dvije smjene od 7.30 do 19.30 časova. Djeca će se pregledati kod pedijatra kod kojeg su evidentirana po rasporedu – saopšteno je iz Doma zdravlja.
Dodaju da su roditelji obavezni da zakažu preglede da bi se
izbjegle nepotrebne gužve, te da donesu ovjerenu knjižicu.

– Ukoliko su mališanima mijenjane zdravstvene knjižice, onda pored nove roditelji treba da donesu i staru knjižicu jer su tu navedeni podaci o vakcini koju su do sada djeca primila – istakli su u Domu zdravlja.

Dodatne informacije o zakazivanju pregleda mogu se dobiti pozivom na broj 051/247-347. Pregled podrazumijeva i posjetu stomatologu, koji će se obavljati u školskim ambulantama prema utvrđenom rasporedu. Medicinski stručnjaci ističu da su sistematski pregledi važni kako bi se na vrijeme prepoznali eventualni poremećaju u rastu i razvoju djece.

Prigradska naselja

Budući prvačići iz prigradskih naselja mogu biti pregledani u pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja, ali i u lokalnim ambulantama.
– Za djecu koja žive u udaljenim mjesnim zajednicama sistematski pregled se može obaviti i u ambulanti porodične medicine uz prethodno zakazan pregled – istakli su u Domu zdravlja.
Raspored pregleda budućih prvačića po školskim ambulantama:

Stomatološka ambulanta OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”
– 2, 9, 16, 23. i 30. marta se mogu pregledati budući prvačići škola:

– “Georgi Stojkov Rakovski”
– “Aleksa Šantić”
– “Đura Jakšić” i
– “Desanka Maksimović”

Stomatološka ambulanta OŠ “Branko Radičević”

2. marta “Stanko Rakita”
9, 29, 30, marta ””Branko Radičević”
16. marta “Petar Petrović Njegoš”
22. marta “Vuk Karadžić” i “Branko Ćopić”
23. marta “Vuk Karadžić” i “Branko Ćopić”

Stomatološka ambulanta OŠ “Borisav Stanković”

2. mart “Borisav Stanković”
9. mart “Ivan Goran Kovačić”
16. mart “Jovan Dučić”
30. mart “Milutin Bojić”

Stomatološka ambulanta OŠ “Jova Jovanović Zmaj”:

2. mart “Petar Kočić” i “Branislav Nušić”
16. mart “Jova Jovanović Zmaj” i “Milan Rakić”
23. mart “Dositej Obradović” i “Vojislav Ilić”

Stomatološka ambulanta OŠ “Ivo Andrić”

2. mart “Jovan Cvijić”
9. i 16. mart “Ivo Andrić”
23. i 30. mart “Miloš Crnjanski”

Stomatološka ambulanta OŠ “Sveti Sava”:

2, 9, 16, 23 i 30. marta se mogu pregledati budući prvačići škola:
– “Sveti Sava”,
– “Miroslav Antić”
– “Mladen Stojanović i
– “Sveti Ćirilo i Metodije”

(Glas Srpske)

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,

BANJALUCI NEDOSTAJE 6 MOSTOVA Građevinari se sele u Dolac, Česmu ili Šeher

Banjaluci nedostaje čak šest mostova, pokazala je najnovija analiza, a u ovom momentu razmatraju se opcije za izgradnju tri prelaza. Građani najviše iščekuju završetak novog Zelenog mosta, koji spaja naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, jer saobraćajne gužve u ovom dijelu grada traju više od godinu dana, otkako je prvo zatvoren, a zatim i srušen stari