Kod pedijatra pa u đačku klupu

Sistematski pregledi mališana za upis u prvi razred počinju 1. marta u pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja.

Pregledi će se obavljati do 20. aprila i namijenjeni su djeci rođenoj od 1. septembra 2011. do 1. septembra 2012. godine. Osim njih, mogu se prijaviti i mališani rođeni od 1. septembra 2012. do kraja te godine, ali uz nalaz psihologa da su dovoljno zreli da pohađaju nastavu.
Stručnjaci ističu da će djeci biti pregledana kičma, mjerena visina i težina, te će pedijatar analizirati endokrinološke tablice, odnosno upoređivati izmjerene podatke sa propisanim mjerama rasta za taj uzrast.

Budućim đacima kontrolisaće se vid, i raditi laboratorijske pretrage, ako nisu rađene duži period. Osim toga, budući đaci bi trebalo da dobiju i dvije vakcine.

– Pregledi će se obavljati u dvije smjene od 7.30 do 19.30 časova. Djeca će se pregledati kod pedijatra kod kojeg su evidentirana po rasporedu – saopšteno je iz Doma zdravlja.
Dodaju da su roditelji obavezni da zakažu preglede da bi se
izbjegle nepotrebne gužve, te da donesu ovjerenu knjižicu.

– Ukoliko su mališanima mijenjane zdravstvene knjižice, onda pored nove roditelji treba da donesu i staru knjižicu jer su tu navedeni podaci o vakcini koju su do sada djeca primila – istakli su u Domu zdravlja.

Dodatne informacije o zakazivanju pregleda mogu se dobiti pozivom na broj 051/247-347. Pregled podrazumijeva i posjetu stomatologu, koji će se obavljati u školskim ambulantama prema utvrđenom rasporedu. Medicinski stručnjaci ističu da su sistematski pregledi važni kako bi se na vrijeme prepoznali eventualni poremećaju u rastu i razvoju djece.

Prigradska naselja

Budući prvačići iz prigradskih naselja mogu biti pregledani u pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja, ali i u lokalnim ambulantama.
– Za djecu koja žive u udaljenim mjesnim zajednicama sistematski pregled se može obaviti i u ambulanti porodične medicine uz prethodno zakazan pregled – istakli su u Domu zdravlja.
Raspored pregleda budućih prvačića po školskim ambulantama:

Stomatološka ambulanta OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”
– 2, 9, 16, 23. i 30. marta se mogu pregledati budući prvačići škola:

– “Georgi Stojkov Rakovski”
– “Aleksa Šantić”
– “Đura Jakšić” i
– “Desanka Maksimović”

Stomatološka ambulanta OŠ “Branko Radičević”

2. marta “Stanko Rakita”
9, 29, 30, marta ””Branko Radičević”
16. marta “Petar Petrović Njegoš”
22. marta “Vuk Karadžić” i “Branko Ćopić”
23. marta “Vuk Karadžić” i “Branko Ćopić”

Stomatološka ambulanta OŠ “Borisav Stanković”

2. mart “Borisav Stanković”
9. mart “Ivan Goran Kovačić”
16. mart “Jovan Dučić”
30. mart “Milutin Bojić”

Stomatološka ambulanta OŠ “Jova Jovanović Zmaj”:

2. mart “Petar Kočić” i “Branislav Nušić”
16. mart “Jova Jovanović Zmaj” i “Milan Rakić”
23. mart “Dositej Obradović” i “Vojislav Ilić”

Stomatološka ambulanta OŠ “Ivo Andrić”

2. mart “Jovan Cvijić”
9. i 16. mart “Ivo Andrić”
23. i 30. mart “Miloš Crnjanski”

Stomatološka ambulanta OŠ “Sveti Sava”:

2, 9, 16, 23 i 30. marta se mogu pregledati budući prvačići škola:
– “Sveti Sava”,
– “Miroslav Antić”
– “Mladen Stojanović i
– “Sveti Ćirilo i Metodije”

(Glas Srpske)

Čubrilović na čelu nove stranke Demokratski savez – DEMOS

Inicijativni odbor za osnivanje političke organizacije, kojim je predsjedavala šef Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović, predložio je da naziv nove stranke bude Demokratski savez – DEMOS i da njen predsjednik bude Nedeljko Čubrilović. Stevanovićeva je novinarima u Banjaluci nakon sjednice odbora rekla da će osnivačka skupština biti održana 22. decembra

(FOTO) Saobraćajni kolaps u Banjaluci

U Banjaluci vlada opšti saobraćajni kolaps. Kolona koja počinje u Mejdanu, završava u Budžaku. Proteže se skroz do Ramića. Prosječno je vozačima potrebno i duže od sata da pređu relacije za koje im inače treba desetak minuta. Petak poslijepodne, kraj radnog vremena i sedmice, te poluočišćene ulice i snijeg koji ne staje, jasno oslikavaju u

RADOJIČIĆ: Koncerti ne moraju biti na Trgu Krajine

Radojičić je istakao da, osim Trga Krajine, Gradska uprava razmatra i druge lokacije za predstojeće novogodišnje koncerte. “Novogodišnji koncerti su se tradicionalno održavali na Trgu Krajine, što ne znači da će tako biti i ove godine. Razmatramo i druge lokacije zbog primjedbi jednog broja građana, a želimo da se svi osjećaju ugodno za novogodišnje praznike

Gori vozilo u Banjaluci

U banjalučkoj Ulici Ive Andrića gori vozilo, potvrđeno je “Nezavisnim” iz Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banjaluka. U požaru, kako nam je potvrđeno, nema povrijeđenih. Na mjestu događaja intervenišu vatrogasci. Uzrok požara biće poznat naknadno. (Nezavisne)

PRAZNIČNA ATMOSFERA Kakvi nas događaji očekuju ovog vikenda

Ovog vikenda vas očekuju novogodišnji koncerti u Banskom dvoru, a otvaranjem „Zimzograda“ u Parku „Mladen Stojanović“, večeras u 18 časova počinje i višednevna manifestacija „Banjalučka zima“. Detaljne repertoare možete pročitati u nastavku.