Kod pedijatra pa u đačku klupu

Sistematski pregledi mališana za upis u prvi razred počinju 1. marta u pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja.

Pregledi će se obavljati do 20. aprila i namijenjeni su djeci rođenoj od 1. septembra 2011. do 1. septembra 2012. godine. Osim njih, mogu se prijaviti i mališani rođeni od 1. septembra 2012. do kraja te godine, ali uz nalaz psihologa da su dovoljno zreli da pohađaju nastavu.
Stručnjaci ističu da će djeci biti pregledana kičma, mjerena visina i težina, te će pedijatar analizirati endokrinološke tablice, odnosno upoređivati izmjerene podatke sa propisanim mjerama rasta za taj uzrast.

Budućim đacima kontrolisaće se vid, i raditi laboratorijske pretrage, ako nisu rađene duži period. Osim toga, budući đaci bi trebalo da dobiju i dvije vakcine.

– Pregledi će se obavljati u dvije smjene od 7.30 do 19.30 časova. Djeca će se pregledati kod pedijatra kod kojeg su evidentirana po rasporedu – saopšteno je iz Doma zdravlja.
Dodaju da su roditelji obavezni da zakažu preglede da bi se
izbjegle nepotrebne gužve, te da donesu ovjerenu knjižicu.

– Ukoliko su mališanima mijenjane zdravstvene knjižice, onda pored nove roditelji treba da donesu i staru knjižicu jer su tu navedeni podaci o vakcini koju su do sada djeca primila – istakli su u Domu zdravlja.

Dodatne informacije o zakazivanju pregleda mogu se dobiti pozivom na broj 051/247-347. Pregled podrazumijeva i posjetu stomatologu, koji će se obavljati u školskim ambulantama prema utvrđenom rasporedu. Medicinski stručnjaci ističu da su sistematski pregledi važni kako bi se na vrijeme prepoznali eventualni poremećaju u rastu i razvoju djece.

Prigradska naselja

Budući prvačići iz prigradskih naselja mogu biti pregledani u pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja, ali i u lokalnim ambulantama.
– Za djecu koja žive u udaljenim mjesnim zajednicama sistematski pregled se može obaviti i u ambulanti porodične medicine uz prethodno zakazan pregled – istakli su u Domu zdravlja.
Raspored pregleda budućih prvačića po školskim ambulantama:

Stomatološka ambulanta OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”
– 2, 9, 16, 23. i 30. marta se mogu pregledati budući prvačići škola:

– “Georgi Stojkov Rakovski”
– “Aleksa Šantić”
– “Đura Jakšić” i
– “Desanka Maksimović”

Stomatološka ambulanta OŠ “Branko Radičević”

2. marta “Stanko Rakita”
9, 29, 30, marta ””Branko Radičević”
16. marta “Petar Petrović Njegoš”
22. marta “Vuk Karadžić” i “Branko Ćopić”
23. marta “Vuk Karadžić” i “Branko Ćopić”

Stomatološka ambulanta OŠ “Borisav Stanković”

2. mart “Borisav Stanković”
9. mart “Ivan Goran Kovačić”
16. mart “Jovan Dučić”
30. mart “Milutin Bojić”

Stomatološka ambulanta OŠ “Jova Jovanović Zmaj”:

2. mart “Petar Kočić” i “Branislav Nušić”
16. mart “Jova Jovanović Zmaj” i “Milan Rakić”
23. mart “Dositej Obradović” i “Vojislav Ilić”

Stomatološka ambulanta OŠ “Ivo Andrić”

2. mart “Jovan Cvijić”
9. i 16. mart “Ivo Andrić”
23. i 30. mart “Miloš Crnjanski”

Stomatološka ambulanta OŠ “Sveti Sava”:

2, 9, 16, 23 i 30. marta se mogu pregledati budući prvačići škola:
– “Sveti Sava”,
– “Miroslav Antić”
– “Mladen Stojanović i
– “Sveti Ćirilo i Metodije”

(Glas Srpske)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo