Vijesti 26.10.2021.

Komandant NATO snaga u Napulju Burke posjetio Kamp Butmir

ČITANJE: 2 minute

Admirala Roberta P. Burkea, komandanta Komande savezničkih snaga u Napulju, dočekali su juče u kampu Butmir brigadni general Eric Folkestad, komandant NATO Štaba Sarajevo, i generalmajor Alexander Platzer, komandant EUFOR-a. Tokom posjete admiral Burke je još jednom potvrdio predanost NATO-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu stabilne Bosne i Hercegovine.

Osim razgovora o tekućoj saradnji NATO-a i EUFOR-a i zajedničkim aktivnostima na reformi i modernizaciji bh. odbrambenih i sigurnosnih snaga s brigadnim generalom Ericom Folkestadom i generalmajorom Alexanderom Platzerom, admiral Burke se, također, sastao s američkim ambasadorom u BiH, Nj.E. Ericom Nelsonom, generalpukovnikom Senadom Mašovićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalmajorom Ivicom Jerkićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za operacije, i generalmajorom Gojkom Kneževićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za resurse.

Stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana je važna za NATO i za mir i stabilnost u Evropi. NATO Štab Sarajevo opredijeljen je za nastavak praktične saradnje s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. NATO, također, nastavlja podržavati euroatlantska reformska nastojanja – na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine. rekao je admiral Burke.

Admiral Burke je na čelu komande u kojoj je zastupljeno 30 zemalja članica NATO-a i koja je odgovorna za planiranje, pripremu i izvođenje vojnih operacija u cijelom području odgovornosti vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi. Komanda nadgleda tri misije na Zapadnom Balkanu: Snage na Kosovu (KFOR), NATO Štab Sarajevo i NATO vojnu kancelariju za vezu u Beogradu.

“Vojni i civilni zvaničnici NATO-a ovdje blisko sarađuju sa svim segmentima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH – mi jedni druge izvrsno poznajemo i nastavit ćemo podržavati vlasti u implementaciji prijeko potrebnih reformi u svim područjima života: unapređenju sigurnosti, jačanju demokratije i većem prosperitetu za sve u BiH”, rekao je admiral Burke.