Vijesti 01.02.2021.

KOMENTAR: Ko tebe statusom, ti njega tvitom

ČITANJE: 2 minute

Fejsbuk je iz raja izašao, ponoviće prosječno dokon ovdašnji čovjek tu staru mudrost dok u spirali svakodnevnice veselo skakuće sa profila na profil.

Svi su mu tu, kumovi i prijatelji, dragi i nedragi rođaci, poznati i nepoznati, ma čitav život u mobilnom. I dobro je da je tako. Šta bi danas ljudi uopšte radili da nisu umreženi, da ne lajkuju, šeruju, taguju ili šta li sve uopšte može da se radi. I kako se život godinama lagano selio u telefon, tako je za njim i politika ušla na društvene mreže.

I političari su svi tu, i ovi naši i oni njihovi. Osim Mileta Dodika, koji eto još uvijek odolijeva da si napravi bar tviter profil. Niko sa sigurnošću ne zna zašto neće ali eto, neće i gotovo.

Ali ostali svi su tu. I ovi na vlasti i oni u opoziciji. I tuku se baš onako ljudski, srčano i pošteno, što bi se reklo – tuku naši ali tuku i partizani. Ko tebe statusom ti njega tvitom. Ko tebe botom ti njega memom. Sva nam se politika svela danas na fejzbuk, tviter i instagram. I dobro je da je tako.

Istina otme se vremenom pokoja teža riječ, uvreda ili psovka ali bolje i to nego da se tuku šakama i nogama po skupštinama, kao u Ukrajini na primjer. Pogotovo tim mlađim političarima ponekad je brža tipkica od pameti, pa se znaju prisjetiti i djeda četnika, ujaka ustaše ili tetka u onoj handžar diviziji. Slabo se, doduše, partizana ko i sjeti, kao da su oni rat ‘45 izgubili a ne ovi prvi. Ali tako je kako je.

Apsolutni pobjednik po broju pratilaca na Fejsbuku je Draško Stanivuković. A od kako je krenuo koristiti sve blagodati gradske vlasti, mora se biti pošten i reći da su mu fotografije top. Ali baš top. Ako ću ikad početi objavljivati na nekoj mreži prvo ću pisati njegovom Timu da otkriju koje to filtere koristi za Instagram, a koje za Fejsbuk.

Posljednjih sedmica zahuktala se tako na Tviteru ili Fejsbuku, ma isto je to, politička rasprava oko Nenada Nešića. Taj gorski hajduk pretrčao je iz vlasti u opoziciju tako brzo da se ni jedni a ni drugi još nisu najbolje snašli, da li da se raduju ili tuguju.

Teško se još može naći smislen status ili tvit koji bi odgovorio na prosto pitanje, a šta će vam uopšte taj Nenad Nešić? Niko se sa njim u politici usrećiti neće. A za ovaj zaključak zaslužio sam bar 100 lajkova.

(D.J.)