Kompanija iz Banjaluke bi 12 km brze ceste preko Pelješca sagradila za 401,54 miliona kuna

Kompanija Integral iz Banje Luke dala je najbolju finansijsku ponudu za gradnju dionice nove brze ceste preko Pelješca, koja je dio projekta cestovnog spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Integral bi 12,04 kilometra brze ceste od Sparagovića do Duboke sagradio za 401,54 miliona kuna (uključujući PDV).

Procijenjena vrijednost radova na tenderu je iznosila 482 miliona kuna bez PDV-a. Riječ je o prometnici koja bi s mosta Pelješac vodila dalje preko tog poluostrva.

Ovaj projekt izazvao je velik interes te je na međunarodni tender koji su raspisale Hrvatske ceste stiglo čak sedam ponuda, koje su juče otvorene. Naime, suprotno svim očekivanjima, najskuplju je ponudu predao kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation, koji bi ovaj posao obavio za 809,77 milijuna kuna, dakle za više nego dvostruko veći iznos od Integrala. Riječ je kompaniji koja je dobila gradnju mosta Pelješac te se očekivalo da bi njena ponuda mogla biti znatno povoljnija.

Druga najpovoljnija ponuda bila je ona kompanije GP Krk, koja se na tender javila s Euroasfaltom iz Sarajeva. Njihova ponuda iznosi 555,39 milijuna kuna. Ponudu na tenderu dala je i hrvatska kompanija Colas iz Varaždina. Ona bi cestu gradila s austrijskom kompanijom Marti za 652,39 miliona kuna. Colas je dio grupacije francuskog Bouyguesa. Osim navedenih, svoje ponude su dali i austrijski Strabag te grčke kompanije Aktor i J&P Avax.

Ponudu nije dala austrijska kompanija Swietelsky, koja je svojom žalbom na dokumentaciju na više od mjesec dana zaustavila provedbu tendera.

Kompanija Integral iz Banje Luke ovom ponudom pokazuje da joj je veliki interes osvajanje hrvatskog tržišta. Nakon što je izgubila posao gradnje objekata na autocesti Osijek – Beli Manastir, kao podizvođač je uspjela preuzeti gradnju pruge Dugo Selo – Križevci, a sada je dala najpovoljniju ponudu za dionicu pelješke ceste. Cesta Sparagovići – Duboka izuzetno je zahtjevna dionica s obzirom na to da na 12 km trase treba sagraditi dva tunela, svaki s dvije cijevi, dva mosta i jedan vijadukt. Stoga i najniža cijena gradnje po kilometru iznosi 33,4 milijuna kuna. No, naši sagovornici tvrde da je ovaj dio financijskih ponuda prilično povoljan i niži od očekivanog.

(novac.jutarnji.hr)

M:tel nova ponuda za vašu poslovnu grupu

Poslovni korisnici koji žele najbolje od tarife koju koriste za sve članove svoje poslovne grupe, sada u ponudi m:tel-a mogu da nađu još jedan novi tarifni model.