Politika 24.10.2021.

Komšić: Vučić ne može spasiti Dodika, već usvajanje HDZ-ovih zahtjeva koje podržava Rusija

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) izjavio je da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kako je naveo, ne može spasiti člana Predsjedništva Milorada Dodika (SNSD), već usvajanje HDZ-ovih zahtjeva koje podržava Rusija.

Komšić je naglasio da je riječ o HDZ-ovim zahtjevima za izmjene Izbornog zakona, a za koje smatra da ih podržava i Rusija. Ocijenio je da bi to bio, kako je rekao, kraj NATO perspektive Bosne i Hercegovine.

“Dodika ne može spasiti Vučić, bez obzira koliko se on protivio uvođenju sankcija, jer o sankcijama koje se najavljuju ne odlučuje on, niti ih ukoliko se s njima krene, može zaustaviti. Jedino što Dodika i njegov plan razgradnje države spašava jeste usvajanje anticivilizacijskih HDZ-ovih zahtjeva za izmjene izbornog zakona, koji ne znače ništa drugo nego ubijanje, ne samo evropske, nego još bitnije od toga, i NATO perspektive Bosne i Hercegovine, i bacanje pod noge usvojenog Programa reformi, pri čemu Rusija može zadovoljno trljati ruke, a time bi dodatno ojačala i Dodikova separatistička politika”, kazao je.

Mišljenja je da to vodi u sigurnu dezintegraciju države, što i jeste, kako je istakao, cilj Dodikove politike, prenosi Klix.

“Nešto poput toga vodi u sigurnu dezintegraciju države Bosne i Hercegovine. Dodikov ekstremizam i nasilje upravo je rezultat onog etničko-totalitarnog sistema koji Čović hoće da podeblja. Budu li se politički procesi u Bosni i Hercegovini odvijali u tom pravcu, to će značiti nagradu za svaki oblik destruktivnog političkog djelovanja. Svi oni koji jesu za državu Bosnu i Hercegovinu, vjerujem da su toga i svjesni. Od toga kako ćemo se svi zajedno prema tome postaviti, ovisi i u budućnost Bosne i Hercegovine, a ona će biti baš onakva kakvu smo zaslužili”, zaključio je Komšić.

Podsjećamo, Vučić je nakon jučerašnjeg susreta sa Dodikom u Beogradu potcrtao da se protivi sankcijama bilo kome u Republici Srpskoj.

(A.M.)