Vijesti 06.05.2017.

Komšije u Česmi se zbog jedne voćke gledaju poprijeko

ČITANJE: 3 minute

Skoro 70 stanovnika Česme pristalo je da Gradu proda dio dvorišta kako bi konačno dobili pristojan put, ali dvojica komšija ne pristaju na ponuđene uslove.

Gradnju decenijama iščekivanog puta u Česmi mogla bi sa spriječi jedna stara kruška i stepenice, zbog kojih mještani Mile Petrušić i Željko Rogić ne žele Gradskoj upravi da prodaju dio dvorišta.

Iako je glavna ulica kroz naselje uska da se jedva mimoiđu dva automobila i nema trotoare, zbog čega je školarcima glava svakodnevno u torbi, gradnja nove saobraćajnice je pod upitnikom.

Mještanin Mile Petrušić, koji je Banjalučanima poznat kao aktivista-ekolog i neko ko se bori za dobrobit sugrađana, kaže da zemlju ne da iz principa.

– Već sam dao pola metra dvorišta, sada traže još oko metar i po, a ja im ne dam. Mile je prvi dao dio dvorišta iza kuće, kada je građen nasip, jer nam to svima treba, ali asfalt sa dva trotoara nije nam neophodan – tvrdi Petrušić.

Kaže da nisu novci u pitanju, već mu smeta što su komšije preko puta njegove kuće, kako tvrdi, dvorišta „iznijeli“ na državni put, a njemu njegovo hoće da oduzmu.

– Žaliću se i međunarodnim sudovima  jer mi zemlju ne mogu oduzeti. Svi oni u Gradskoj upravi su servis nas građana i moraju da rade u našem interesu, nikako drugačije – odlučan je Mile.

Gradnja bezbjedne ulice, sa trotoarima i rasvjetom i jeste u interesu svih mještana Česme, kaže komšija Zlatan Hodžić, i dodaje da će sam porušiti svoju ogradu i ukrasne tuje, samo da radovi konačno počnu.

– Imam dvoje djece, a brat jedno, za koju godinu će krenuti u školu i ne želim da strijepim jer se ovom ulicom vozi kao autoputem – rekao je Hodžić.

Željko Rogić kaže da pristaje na gradnju puta, ali mašinama ne da dalje od žive ograde.

– Ako bi mi uzeli dvorišta koliko su planirali, trotoar bi prešao preko stepenica. Na to ne pristajem i to je moje pravo. I pored Incela ima samo jedan trotoar, zašto ne može i ovdje – kaže Rogić.

Iz Gradske uprave mještanima Česme poručuju da, ako ne budu složni i ne dozvole gradnju, još dugo će se voziti ulicom kao makadamom.

Slaviša Sandić, v. d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve,  kaže da je projekt saobraćajnice u završnoj fazi, na terenu je procijenjeno koliko bi mještanima morali da plate za porušene ograde, drveće i izuzeto zemljište, te se čeka zeleno svjetlo za novac od Ministarstva finansija RS.

– Ako obezbjedimo saglasnost svih mještana, onda možemo pisati Ministarstvu finansija. Nije se samo Banjaluka prijavila za taj povoljni kredit, nego i druge lokalne zajednice, pa nam je bitno da mještani budu složni i da što prije riješimo imovinsko-pravne odnose – rekao je Sandić.

U Mjesnoj zajednici Česma kažu da im je ponuđeno 50 KM za svaki izuzeti kvadrat zemljišta, te dodatni novac za ograde i stabla koja će biti porušena. U Gradskoj upravi dodaju i da su spremni ponovo pregovarati sa Petrušićem i Rogićem, samo do pristanu na gradnju.

Banjaluka se prijavila za oko 750.000 KM novca planiranog za sanaciju štete od poplava, kojim bi sagradila saobraćajnicu u Česmi, te su spremni uložiti ukupno milion KM i sagraditi oko 800 metara puta, od mosta, do lokalne škole i crkve.

Neće narušavati životni prostor

U Gradskoj upravi kažu da ne žele da narušavaju ničiji životni prostor, te dodaju da je kod Željka Rogića planirano autobusko stajalište, ali da se može graditi i bez njega, kako bi se izbjeglo rušenje stepenica.

Autobus bi se zaustavljao na ulici, a putnici čekali na trotoaru, ali to i onako nije rijetkost. Međutim, Petrušićevu krušku nikako ne mogu izbjeći i moraće je posjeći.

(EuroBlic)