Vijesti 09.05.2017.

Komunalna policija na terenu zbog igrališta i komšijske nesloge

ČITANJE: 3 minute

Banjaluka ima hronični problem sa nedostatkom igrališta, posebno u prigradskim naseljima, pa su roditelji često prinuđeni da improvizuju, zbog čega na vrat natovare komunalnu policiju.

Najaktuelniji slučaj je u Pobrđu, gdje su mještani Ulice Đorđa Jovetića uzeli stvar u svoje ruke i postavili koš u dvorištu jedne kuće, zbog čega su izazvali bijes pojedinih komšija.

Naime, roditelji su skupili novac, kupili tablu i obruč, te su, uz odobrenje, postavili koš na betonski stub u dvorištu Brane Tatića, mještanina čiji je sin pokrenuo cijelu akciju.

Međutim, dječja graja na novom terenu čula se samo nekoliko dana – odmjeravanje snaga u basketu prekinula je komunalna policija.

– Došli su, kažu, jer je neko prijavio da remete javni red i mir i to ispred moje kuće. Ako meni ne smeta, što bi nekom drugom? Umjesto da smo srećni što se okupljaju tu, tužakamo se komunalnoj policiji. Eto kakav smo narod- kaže Brane Tatić.

Tvrdi da mu je policajac rekao da se ne smije ništa kačiti na stubove, koji su, kako kažu, vlasništvo grada, ali Brane smatra da su po srijedi druge stvari.

– Sve je ovo politika i klasično dodvoravanje pojedinaca Gradskoj upravi. Ne upirem prstom ni u koga, ne znam ko je prijavio djecu i nas koji smo postavili ovaj jedan koš, ali neka ide njemu na dušu – navodi ovaj meštanin.

Zajedno sa roditeljima ove ulice moli nadležne iz Gradske uprave da ih upute kome da pošalju zahtjev za dozvolu da koš ostane na mjestu.

– Ako ne dobijemo pozitivan odgovor, tražićemo da se bandera ukloni iz mog dvorišta, kako bismo mogli da postavimo drugi stub i na njega koš- isključiv je Tatić.

Mještani kroz šalu kažu da su komšije nekada koplja ukrštali zbog međe, a da su se sada vremena promijenila, te da su koševi, izgleda, postali jabuke razdora.

I u Savjetu MZ Pobrđe su upoznati sa ovim slučajem. Ni njima nije jasno kome je zasmetao jedan koš ispred tuđe kuće.

– Ružno je to, ipak su to djeca koja nemaju igralište. Čovjek je postavio koš u svoje dvorište i ne vidim u čemu je problem – kaže Rodoljub Majstorović, predsjednik MZ.

Zbog nedostatka kutka za igru, ranije su slali zahtjeve za izgradnju igrališta, od čega još nisu odustali.

– Veliko smo naselje, sa mnogo djece i podnijećemo ponovo zahtjev da dobijemo igralište u sklopu akcije koju grad sprovodi sa kompanijama – rekao je Majstorović.

Sličnu situaciju sa nervoznim komšijama nedavno su imali i stanari u Ulici Branka Popovića, u Lazarevu. U nedostatku prostora za igru, roditelji su kupili koš i postavili ga na kraju slijepe ulice, kako bi djeca bar malo osjetila čari igre napolju. Međutim, jednom komšiji smetala je dječja graja, pa je „cijeli slučaj“ prijavio komunalnoj policiji. Stanari su, u roku nekoliko dana, morali da sklone koš, a djeca ni dan- danas nemaju gdje da se igraju loptom.

Žao im bude, ali moraju

Komunalni policajci, sa kojima smo nezvanično razgovarali, kažu da po prijavi moraju izaći na teren i da im je posebno žao kada moraju naložiti uklanjanje improvizovanih igrališta.

Kome je zasmetao koš na stubu u privatnom dvorištu na Pobrđu i da li će se morati ukloniti, iz Gradske uprave nismo dobili odgovor.

(EuroBlic)