Magazin 22.12.2020.

Koncert Aleksandre Asye Radonjić u Banskom dvoru

ČITANJE: 1 minuta

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora će u srijedu, 23. decembra, u 20 časova biti održan koncert Aleksandre Asye Radonjić (vokal i gitara).

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen, a obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Aleksandra Asya Radonjić iznosi široku paletu žanrova iz svjetske muzičke baštine na 44 jezika, nastojeći da publiku upozna sa različitim kulturama i da donese ugođaj vanvremenosti i vanprostornosti, te da ukaže na neke od iskonskih vrijednosti čovječanstva.

Repertoar sačinjavaju pjesme stare i do dvije hiljade godina, zatim boemski klasici i jazz standardi. Samostalno započevši ovu muzičku priču prije višeod 10 godina, Aleksandru su upravo pjesme i odvele na putovanja, te je bila prepoznata i pred izvornim govornicima, nasljednicima i poznavaocima kako tradicionalne, tako i savremene muzike na njihovom matičnom tlu. Rođena u Banjoj Luci, posljednjih godina živjela u Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Švedskoj, teuz muziku proputovala pola svijeta.

Nastupala je u raznim umjetničkim postavama, pozorišnim predstavama, filmovima, festivalima, brodskim krstarenjima, održala mnogo koncerata samostalno i u saradnji sa domaćim i stranim umjetnicima. Pored svog zalaganja za očuvanje manirskog pjevanja različitih stilova (poputenka, sufi, fado, rebetika, malufitd.), Aleksandra se bavi komponovanjem, produkcijom, pisanjem, fotografijom, crtanjem i grafičkim dizajnom.

(E.M/banjaluka.net)