Koncert Dejan Terzić kvarteta u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u srijedu, 26. februara, u 20 časova biće održan koncert Dejan Terzić kvarteta.

Pored jednog od najpoznatijih evropskih bubnjara Dejana Terzića, ovaj sastav čine vrhunski muzičari Bojan Zulfikarpašić (klavir), Matt Penman (bas) i Chris Speed (saksofon).

Dejan Terzić rođen je u Banjaluci. Njegova porodica preselila se u Njemačku kada je Dejan imao tri godine. Klavir je počeo svirati sa šest, a bubnjeve sa dvanaest godina, svirajući prvo u rok i fank bendovima. U svijet džeza ušao je na sporedna vrata. Slušajući Stingov album “Bring On the Night”, pažnju su mu ukrali pijanista Kenny Kirklanda i saksofonista Branforda Marsalisa. Tog momenta počelo je njegovo ozbiljno istraživanje džez muzike.

U ljeto 1991. godine Terzić je otputovao do Vermont jazz centra (Brattleboro, Vermont, SAD), kojim je upravljao legendarni Mađar, gitarista Attilla Zoller. Attilla se pokazo kao jedna od uticajnijih figura u Dejanovom karijeri, ohrabrujući ga i upućujući ga u suptilnosti grupne dinamike i improvizacije. Tokom istog ljeta Terzić postaje član kultne škole “New York's Drummer's Collective”, gdje je, između ostalih studirao zajedno sa Marvin Smitty Smithom i Bill Stewartom.

Po povratku u Njemačku, Dejan je počeo studirati na konzervatorijumu u Wurzburgu gdje se upoznao sa bubnjarom Billom Elgartom, jednim od najoriginalnijih kreativnih bubnjara na sceni. Terzićev komentar bio je: “… doveo me je do nekih doista različitih stvari … ”

Njegovo sviranje počelo je privlačiti pažnju kolega muzičara koliko i publike – a potom se počinju nizati nagrade: Young Bavarian Jazz Lion (1994/95), Najbolji bubnjar Krakovo festivala (1994), Najbolji bubnjar Lajpcig festivala (1995), Najbolji muzičar Međunarodnog jazz festivala Oberkohen (1995), Kulturna nagrada Nirnberga (1997), Jazz nagrada grada Minhena (2004) i kao kruna, ECHO jazz nagrada za najboljeg bubnjara Njemačke (2014).

Nakon gostovanja i snimanja brojnih kompakt diskova preko 20 godina, Dejan Terzić postao je vrlo tražen i izvanredan bubnjar na europskom jazz sceni. Godinama je gostovao i snimao s nekim od najzvučnijih imena: Joe Lovano, Lee Konitz, Bob Berg, Nils Landgren, George Garzone, Wolfgang Muthspiel, Lionel Louke, Gary Thomas, Roy Hargrove, Enrico Rava, Paolo Fresu, Franco Ambrosetti, Tom Harrell, Till Brönner, Marc Ducret, Mike Formanek, Jerry Bergonzi, James Moody, Antonio Farao, Django Bates, Palle Danielsson, Rita Marcotulli, Mark Helias, Chris Speed, Duško Gojković, Tim Hagans, Dominique Pifarely, Michel Godard. Dejan je postao jedan od onih muzičara na kojima se danas temelji evropska džez scena. Kao prateći muzičar snimio je preko 100 kompakt diskova. U posljednjih nekoliko godina počeo je da se fokusira na sopstvene projekte. Ta djela ga predstavljaju i kao kompozitora originalne muzike.

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije