Magazin 16.11.2017.

Koncert „Fluteta“ u Banjaluci: Muzički duh prošlosti za ljubitelje klasike

ČITANJE: 3 minute

Kvartet flauta „Flutete“ održaće cjelovečernji koncert 24. novembra u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, s početkom u 20 časova.

Koncert je dio projekta „All these premieres“ (Sve te premijere), čiji su idejni tvorac i realizator „Flutete“, ali je istovremeno i dio programa obilježavanja 85 godina postojanja KC Banski dvor. Kvartet čine Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić.

Ovaj, publici već dobro poznat banjalučki ansambl, do sada je uglavnom svirao već izvođena djela, ali je u septembru 2016. na poklon i sa posvetom dobio djelo „Flutete“ banjalučkog  kompozitora Dalibora Đukića.

– To nas je podstaklo na ostvarivanje saradnje sa mnogim drugim kompozitorima sa ciljem premijernog izvođenja muzike za kvartet flauta. Tako je nastala saradnja i sa njemačkim kompozitorom Nikolajem Briherom koji je za „Flutete“ komponovao djelo „Shukkei-en kara Shibuya“, koje ćemo premijerno svirati u KC Banski dvor, a potom se rodila ideja o predstavljanju njemačke muzike banjalučkoj publici. Uz pomoć Ambasade Republike Nemačke uspjele smo dogovoriti kompozitorov dolazak na koncert gdje će se gospodin Briher obratiti publici i pozvati zainteresovane da prisustvuju predavanju na temu „Od ideje do realizacije“ i master klasu za kompozitore i studente kompozicije koji će biti, kao i koncert, održani u Banskom dvoru 25. i 26. novembra, a u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci – priča Sunčica Lončar.

Uz premijerna izvođenja, kaže ona, „Flutete“ će svirati i kompozicije Feliksa Mendelsona, Johana Pahelbela,  Johanesa Bramsa, Johana Sebastiana Baha i drugih autora.

– Smisao izvođenja njihovih djela na ovakvom koncertu je u tome što ćemo vizuelno, kostimima i uređenjem scene, dočarati kako su premijere nekada izgledale. To bi publici moglo dati kratak istorijski pregled premijera kao važnog kulturnog i društvenog događaja. Zato projekat i nosi naziv „All these premieres“ – rekla je Lončareva.

Cijeli projekat, dodaje ona, akcenat stavlja na njemačku muziku, koja je mnogim umjetnicima bila uzor, kako u sferi komponovanja, tako i u sferi izvođaštva, a nadalje je uticala i na razvoj društvenog i kulturnog života gradova širom Evrope.

– Građanima Banjaluke želimo predstaviti i u današnje vrijeme dostignuća njemačkog muzičkog stvaralaštva kao nešto kvalitetno čemu treba da težimo. Važan razlog za uzimanje Njemačke kao zemlje za uzor leži i u tome što je upravo Nijemac, Teobald Bem, osmislio sistem gradnje flaute. Čovjek koji je bio ujedno flautista, fizičar, akustičar, kompozitor i zlatar je nesumnjivo posjedovao znanje i vještine da osmisli sistem na kojem i danas sviramo, a koji je skoro pa nepromijenjen još od 1847. godine. To znači da ćemo svirati na flautama građenim po idejama ovog velikog majstora čiji rad takođe želimo prezentovati u okviru projekta – poručila je Lončareva.

Ljubav prema muzici

Kvartet flauta „Flutete“ do sada je svirao po svim krajevima RS, regiona i šire. Umjetnice ansambla realizovale su i projekat „Muzički četvrtak sa Flutetama“ u Brodu, Derventi, Kozarskoj Dubici, Ugljeviku i Zvorniku.

– U svim mjestima u kojima smo do sada nastupale imale smo publiku od najmlađih do najstarijih generacija, kojima je zajednička ljubav prema muzici koju izvodimo. Naš repertoar je veoma raznolik, a čine ga i Mocartova klasika, Mendelsonov romantizam, te džez standardi i zabava muzika u aranžmanu za četiri flaute – rekla je Sunčica Lončar.

(EuroBlic)