Politika 27.07.2020.

KONDIĆ: Banjaluka je ponosna na slobodarsku tradiciju

ČITANJE: 2 minute

Delegacija Povjereništva Gradskog odbora SPS Banjaluka na čelu sa Sašom Кondićem položila je vijence na spomenik palim Кrajišnicima na Banj brdu, povodom 27. jula, dana koji se obilježava kao Dan ustanka u BiH. Šef Povjereništva SPS za Banjaluku Saša Кondić poručio je tom prilikom da je obilježavanje važnih događaja iz oslobodilačkih ratova i njegovanje slobodarske tradicije među najvažnijim obavezama društva, te da je još važnije da u tom aktivno učestvuju mlade generacije i da sjećanje na heroje i žrtve koji su pali za slobodu bude preneseno na nove generacije.

“Na taj način se u miru čuva sloboda. Svi naši spomenici i stratišta nas opominju i podsjećaju da nema ništa važnije od slobode i da smo slobodu uvijek plaćali najskuplje, životima nevinih i životima najboljih. Mi u SPS smatramo da je od izuzezne važnosti da obilježavamo važne datume i da tu tradiciju ostavimo generacijama koje dolaze poslije nas. Bez obzira na izazove, krize i teške situacije u kojima se naš narod nalazio, treba da se okupljamo, prisjećamo i da odajemo počast oslobodiocima i nevino stradalim”, kaže Кondić.

Socijalistička partija Srpske, kako kaže Кondić, aktivno učestvuje u obilježavanjima važnih datuma, a pokrenuto je i nekoliko inicijativa koje se tiču upravo istorijskih događaja u Banjaluci i Кrajini.

” Naša inicijativa je da jednu od gradskih ulica nazovemo Ulicom Šargovačkih učenika i da na taj način odamo počast 52 učenika škole u Šargovcu koji su stradali u jednom od najstrašnijih zločina II svjetskog rata koji se desio u Banjaluci 1942. godine. Takođe, od sledeće godine planiramo da organizujemo obilježavanje prvog ustanka protiv okupatora na području Кraljevine Jugoslavije, koji se desio na Đurđevdan 1941. u selu Кijevo, koje sada pripada Federaciji BiH. Tu se desio prvi oružani otpor fašistima, ali taj događaj se u bivšoj državi nije obilježavao, jer su ga podigli obični seljaci”,ističe Кondić.

Šef Povjereništva SPS za grad Banjaluku dodao je da posebno cijeni trud i zalaganje mladih ljudi kada je u pitanju obilježavanje događaja iz istorije, kao i želje za znanjem i upozavanjem istorijskih događaja i ličnosti.

“Starije generacije su ispunile svoju dužnost, jer Banjaluka i Republika Srpska čuvaju i njeguju slobodarsku tradiciju i u vrijeme rata i u vrijeme svih kriza, pa i u vrijeme pandemije, dostojanstveno i ponosno. Na nama je da sačuvamo tu tradiciju i da je prenesemo generacijama koje dolaze. Mi smo partija mladih, ali jedna od prvih akcija naše omladine bilo je uređenje spomenika oslobodilačkih ratova kao i uređenje prostora kod spomenika 12 zvjezdica. Na to sam lično ponosan i smatram da imamo odlične mlade ljude”, rekao je Кondić.

(Banjaluka.net)