Politika 14.04.2021.

KONSTITUTIVNA SJEDNICA: Ćamil Duraković izabran za predsjednika SO Srebrenica

ČITANJE: 6 minuta

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica danas je za predsjednika izabran Ćamil Duraković (SDA).

Za Durakovića je glasalo 12 odbornika, dok je njih osam bilo protiv, prenosi Klix.

Nakon što je izabran predsjednik SO, odbornici su za zamjenika načelnika Općine Srebrenica izabrali Hamdiju Fejzića, koji je i u proteklom periodu obavljao tu funkciju.

Na današnjoj sjednici razriješeni su načelnici odjeljenja Općinske uprave iz prošlog saziva i imenovani novi v. d. načelnika odjeljenja.

U narednom periodu treba da bude održana redovna sjednica na kojoj će odbornici razmatrati rebalans budžeta Općine Srebrenica.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić i predsjednik lokalnog SNSD-a Radomir Pavlović potpisali su tako jučer koalicioni sporazum s predstavnicima SDA, SBiH i DF-a o saradnji, formiranju skupštinske većine i konstituisanju Skupštine Općine nakon ponovljenih izbora u ovoj lokalnoj zajednici.

Bošnjački blok prezentiran kroz incijativu Moja adresa: Srebrenica bojkotovao je ponovljene izbore u Srebrenici, da bi potom ipak preuzeo mandate.

“Nismo mogli ostaviti narod”

Ćamil Duraković, novoizabrani predsjednik Skupštine u Srebrenici, za Klix.ba je kazao da “nisu mogli narod ostaviti”, uprkos brojnim trzavicama i bojkotu izbora u tom gradu.

Odbacuje navode da je prihvatanje mandata bošnjačkih odbornika rezultat odluke bilo koje stranke, kaže da je to isključivo zajednička odluka onih koji su dobili glasove naroda.

“Nalazimo se nekoliko mjeseci pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, što zahtijeva aktivnu lokalnu vlast. U situaciji smo gdje možemo da opstruiramo konstituisanje lokalne vlasti, da dovedemo u pitanje funkcionisanje života u lokalnoj zajednici, koja treba budžet, prijevoz djece u škole, izgradnju puteva, infrastrukturu… Dakle, na jednoj strani imamo građane, koje mi koji ovdje živimo malo bolje poznajemo od Peđe Kojovića ili nekog drugog sarajevskog političara”, kaže Duraković.

“Politički je licemjerno optuživati SDA”

Kako dalje objašnjava, kada su razgovarali s građanima i sabrali sve utiske, njih šestero u Koaliciji su počeli vagati šta ja najmudrije uraditi – da li da opstruiraju formiranje vlasti i dalje, pa da imaju blokadu sistema, ili da smognu snage, da teška srca uđu u vlast i zastupaju Bošnjake. Kaže da odluka nije bila lagana. Odbacuje i navode da je do nje došlo nakon posjete Bakira Izetbegovića, lidera SDA Srebrenici.

“On je bio u Srebrenici sasvim drugim povodom. Ne želim nikoga braniti ni amnestirati, ali u ovome slučaju politički je licemjerno optuživati SDA da je ušla u koaliciju s negatorima genocida u Srebrenici. Pozivam prijatelje iz političkih stranaka u Sarajevu, koji su učestvovali u izborima i dali podršku kandidatu Aliji Tabakoviću da smire strasti i da prestanu koristiti našu Srebrenicu za svoja politička previranja. Hvala im na pomoći, ali samo neka šute”, kaže Duraković.

Na upit da precizira na koga misli, navodi Peđu Kojovića, lidera Naše stranke. Kaže da je on njegov prijatelj, ali da ne može ubirati političke poene na ovom slučaju.

“Njegova stranka je izašla na izbore u Srebrenici i dobila 15-20 glasova. Sada on u patikama političkog populiste kaže da su Bošnjaci ušli u koaliciju i u vlast s negatorom genocida. Ko je on da moj legitimitet dovodi u pitanje, mene koji sam dobio 1.000 glasova Bošnjaka ovdje u Srebrenici? Nosim tešku odgovornost za razliku od njega koji nema veze sa Srebrenicom. Ko je on da proziva mene ili bilo koga ko je ušao u vlast? Pod kojim mandatom”, pita se Duraković.

“Život mora ići dalje”

Dodaje da srebrenički Bošnjaci itekako dobro znaju ko je Mladen Grujičić, ko su zločinci koji šetaju po Srebrenici, a nisu procesuirani, ali da život mora ići dalje.

“Ja nisam SDA, ovo nije stvar SDA, Stranke za BiH, bilo koje stranke pojedinačno. Imali smo šest odbornika od kojih sam ja nezavisni, Hamdija Fejzić – nezavisni, Salko Tursnunović – SBiH, Zulfo Salihović i Almir Dudić – SDA i svi smo donijeli odluku, nije nijedna stranka pojedinačno. Riječ je o odluci Koalicije Moja adresa: Srebrenica, plus DF, odbornica Dželaludina Nukić. Mi smo radi naše djece, porodica, građana teška srca vodili mukotrpne i intenzivne pregovore da bi se neko danas ismijavao i vrijeđao nas. Ako iko ima mandat da ulazi ili ne ulazi u vlast s negatorima genocida, onda smo to mi”, kaže Duraković.

Potcrtava da Mladen Grujičić nije njihov, već izbor građana srpske nacionalnosti, da ga je CIK verifikovao.

“Je li to naš problem što neki negator genocida može da dođe na listu? Ne vjerujem, zašto se politički populisti uvijek češu o Srebrenicu, posebno kad je u teškoj krizi, umjeto da se ujedine. Meni je žao što je naš reis morao da sabere one političare u Sarajevu, jer oni nemaju snage da sjednu sami i kažu ‘Haj’mo pomoći Srebrenici’. Uglavnom koriste Srebrenicu da se prepucavaju”, dodaje Duraković.

“Ako Grujičić nastavi negiranje, imaće problem sa mnom”

Upitan za saradnju s Grujičićem, kaže da njih dvojica, kao najodgovornije osobe u političkom životu ove lokalne zajednice imaju obavezu da rade u interesu razvoja i prosperiteta.

“Sad mi neko hoće reći da je to koalicija iz ljubavi. Ma dajte… Niti će Mladenovo biti do kraja kako on misli, niti moje kako ja mislim. Mi smo dijametralno suprotne ličnosti – politički, ljudski, karakterno. On je dosta mlađi, impulsivniji, donosi odluke ‘preko koljena’. Ja imam dosta više političkog iskustva, stavljam se na raspolaganje da mu pomognemo, stabilizujemo međuetničke odnose i da nam bude bolje. Ako on bude odabrao put konstantnog negiranja i vođenja nekakve visoke politike, a ne lokalne zajednice, imat će problem sa mnom. Sve dok budemo radili pozitivno i korektno, što bih ja imao s nekim problem”, zaključuje Duraković.

“Imali smo politički pakao”

Konstatira da su u proteklom periodu imali politički pakao, koji je ostavio posljedice, ali da nastavljaju pravnu bitku kako bi bila ispravljena izborna nepravda.

“Mi u Koaliciji Moja adresa: Srebrenica smo učinili sve da spasimo činjenicu da su izbori provedeni nedemokratski, nefer… ali posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH prestala je naša posljednja nada kada je riječ o sudskim instancama u BiH. Odbijena je naša apelacija i dovedeni smo pred svršen čin. Centralna izborna komisija zvanično je potvrdila da je Mladen Grujičić načelnik Općine, da je od 21 odbornika 15 iz reda srpskih, a šest iz reda probosanskih stranaka. To je konstaovao CIK, ne mi. To je stanje koje smo zatekli. Našu pravnu bitku ćemo nastaviti kroz razgovore s građanima u dijaspori koji su direktno oštećeni postupkom CIK-a, da oni svoja prava zatraže pred Sudom za ljudska prava u Starzburu. Na tom planu ćemo raditi s pravnim ekspertima koje ćemo okupiti u narednom periodu”, zaključuje Duraković.

(SB)