Konzum ucjenjuju veliki dobavljači

konzum

Tržni centar “Konzum” našao se na meti ucjene 20 velikih dobavljača u BiH, koji nastavak saradnje uslovljavaju što bržom isplatom isporučene robe, a ceh plaćaju manji proizvođači jer ostaju bez prihoda.

O ucjenama je, kako saznaje “Glas Srpske”, bilo riječi i na posljednjem sastanku dobavljača sa menadžmentom “Konzuma” u Sarajevu. Tada su predstavnici “Konzuma” obavijestili poslovne partnere da pokušavaju postići dogovor sa ucjenjivačima kako bi obezbijedili jednak tretman za sve dobavljače, što je na početku mandata obećao i povjerenik hrvatske Vlade za “Agrokor” Ante Ramljak.

Direktor banjalučkog “Krajina klasa” Saša Trivić kaže da veliki dobavljači ugrožavaju sve ostale jer traže da im budu smanjena dugovanja u odnosu na potraživanja prije krize koja je potresla koncern “Agrokor”, u čijem sastavu posluje i “Konzum”.

– To je nemoguće, jer “Konzum” nema novca. Tim zahtjevima stavljaju i sebe i nas u nepovoljnu situaciju. Očekujemo da će menadžment “Konzuma” postići neki dogovor s njima. To radi 20 firmi, koje možemo svrstati u velike kompanije i uvoznike. To može biti “Koka-Kola” ili firme koje se bave uvozom brendirane robe. To nam je između redova provukao menadžment “Konzuma” na sastancima na kojima su prezentovali stanje u tom trgovačkom lancu – kazao je Trivić i dodao da su nastavili da isporučuju robu “Konzumu” koji im duguje nešto veći iznos nego prije izbijanja krize.

“Konzum” banjalučkom “Fratelo trejdu”, koji se bavi trgovinom, pakovanjem i doradom ribe, duguje 114.000 maraka i on se nalazi među manjim dobavljačima.

– Ne znam kakva je situacija sa većim dobavljačima, jer mi ne pripadamo toj kategoriji. Mi smo s njima napravili varijantu s djelimičnom isporukom robe. Nismo u potpunosti prekinuli saradnju, ali smo ih uslovili da kada oni nama isplate nešto novca, mi ćemo istim tempom uzvratiti isporukom robe – kazao je direktor “Fratelo trejda” Mario Derajić.

Veliki iznos novca “Konzum” duguje i banjalučkoj fabrici za preradu vođa i povrća “Vitaminka”, koja namjerava da nastavi sa isporukom robe ovom trgovačkom lancu.

– Ucjene velikih dobavljača nisu dobre jer mogu da utiču i na proces preuzimanja “Konzuma” od strane “Merkatora”. Ako nastave sa ucjenama, srednji i mali dobavljači moraće finansirati sve to i neće moći da naplate svoj dug – kazao je direktor “Vitaminke” Žarko Mikić.

Iz uprave “Konzuma” juče nismo dobili odgovor u vezi sa ucjenama i da li je na pomolu dogovor sa tim dobavljačima. Ramljak je prilikom posljednje posjete Sarajevu pozvao dobavljače iz BiH na strpljenje i nastavak saradnje.

– Da bi uspjeli napori koje preduzimamo s ciljem da poslovanje “Konzuma” u BiH postavimo na zdrave temelje, potrebna nam je podrška i saradnja s dobavljačima. Sa svima ćemo i pojedinačno razgovarati o međusobnim odnosima – kazao je tada Ramljak.

Sindikat

U Sindikatu trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, koji je u svakodnevnoj komunikaciji sa menadžmentom “Konzuma” kako bi zaštitio zaposlene, kažu da im je poznato da veliki dobavljači posežu za ucjenama.

– To su njihovi međusobni odnosi na koje mi nemamo uticaj. Mislim da će zaposleni u “Konzumu” u RS proći mnogo bolje nego u FBiH – kazao je predsjednik ovog sindikata Goran Savanović.

(Glas)

RASPUST SE BLIŽI, RODITELJI SE PITAJU Šta je sa programom sporta u školama?

Program „Razvoj sporta u školama“ kojim Grad namjerava da unaprijedi nastavu fizičkog vaspitanja za osnovce, još nije počeo mada je po najavama ovaj novi koncept rada trebalo da “zaživi” ovog mjeseca. Roditelji su sa oduševljenjem dočekali ovu ideju, jer se kažu, inače malo pažnje posvećuje fizičkim aktivnostima, ali s obzirom da se kraj školske godine

NATPIS NA DJEČIJEM IGRALIŠTU Banjalučani se pitaju “Koliko smo (ne)pismeni?”

Natpis koji je okačen na toboganu, na dječjem igralištu na Bulevaru cara Dušana u Banjaluci privukao je pažnju mnogobrojnih prolaznika. Građane nije iznenadilo to što je na tobogan stavljeno pismeno upozorenje o zabrani korištenja ove sprave za zabavu najmlađih u Banjaluci, ostali su u čudu nakon što su vidjeli da je zabrana na snazi “dostra”.

JOŠ 16 DANA DO TRKE Banjalučki polumaraton obara sve rekorde

Banjalučki polumaraton prerastao je u jedan od najvažnijih sportskih događaja u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj. Centralna trka Četvrtog m:tel banjalučkog polumaratona zakazana je za 12. maj 2018. godine, a za razliku od prethodnih, ovogodišnja manifestacija će trajati tri dana. “Nastavljamo trend porasta učesnika, svake godine ima sve više učesnika, ali i trka koje se

IMA POVRIJEĐENIH Sudar četiri automobila u Banjaluci

Dva lica povrijeđena su danas u sudaru četiri automobila u Banjaluci, a ljekarska pomoć im je ukazana u Službi hitne pomoći u ovom gradu, rečeno je Srni u banjalučkoj Policijskoj upravi. Saobraćajna nezgoda dogodila se oko 16.00 časova na raskrsnici Bulevara vojvode Stepe Stepanovića i Ulice Vida Nježića. U nezgodi su učestvovali automobil “opel astra”

U OKVIRU PROJEKTA “ZAJEDNO MISLIMO DOBRO” Zvezdara teatar u Banjaluci

Udruženje “Misli dobro” zajedno s prijateljima i partnerima pokrenulo je projekat “Zajedno mislimo dobro” s ciljem da se obnove sanitarne prostorije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. “Projekat ćemo započeti i promovisati kroz predstavu Dušana Kovačevića ‘Hipnoza jedne ljubavi’, koja upravo govori o jednom od najvećih problema našeg društva – odlascima, rasipanju porodica, umiranju sela”,

OTEŽAN SAOBRAĆAJ Sudar tri automobila u Banjaluci

Saobraćajna nezgoda dogodila se na putu od banjalučkog naselja Rebrovac prema Vrbanji, a zasad nije poznato da li ima povrijeđenih. Kako je javljaju čitaoci portala “Nezavisnih novina”, u udesu su učestvovala tri vozila na kojima je nastala materijalna šteta. Policija je intervenisala na mjestu događaja, a saobraćaj se odvija otežano, naizmjenično jednom trakom. Više informacija