Politika 24.06.2024.

Kovačević: Dodik i SNSD ne vode vode politiku po instrukcijama, za razliku od Zvizdića i družine

ČITANJE: 4 minute

Delegat Kluba Srba (SNSD) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik i ova stranka ne vode politiku po bilo čijoj instrukciji niti u bilo čijem interesu, već isključivo u interesu građana koji su ih birali.

– Očigledno je da su /zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine i zamjenik predsjednika NiP-a Denis/ Zvizdić i družina, što smo mogli čuti iz izjave njegovog predsjednika /Elmedina Konaković/ “Veži konja gdje ti aga kaže”, navikli da dobijaju određenu terapiju i jasne instrukcije na koji način će da se ponašaju, pa iz tog razloga nikako ne mogu da shvate da Milorad Dodik i mi iz SNSD-a ne vodimo politiku po bilo čijoj instrukciji niti u bilo čijem interesu, nego isključivo u interesu naroda i građana koji su nas birali, što je za njih neshvatljivo – rekao je Kovačević za RTRS komentarišući izjavu Zvizdića da je Dodik “uzimajući pogrešnu terapiju koju mu permanentno propisuju u Kremlju, prihvatio ulogu protivnika evroatlantskih integracija, evropskih vrijednosti, vladavine prava i dalje demokratizacije BiH”.

Kovačević je rekao da Zvizdić u odgovoru na Dodikovu politiku citira kominike PIK-a koji je, kaže, nedejtonska, u suštini, za BiH nepostojeća organizacija koja nema nikakav značaj i težinu.

– Zvizdić kaže da Dodik vodi žestoku politiku protiv BiH, Dodik u suštini vodi politiku i interesu dejtonske BiH i Republike Srpske, srpskog naroda i svih građana Srpske. Za njih je to potpuno neshvatljivo, jer njih ne zanima dejtonska BiH. To je BiH koju oni uporno ruše, jer žele BiH u kojoj će biti isključivo mjesta samo za Bošnjake i ni za koga drugog. Protiv toga ćemo se uvijek boriti i tako nešto sigurno neće moći da postoji u BiH ili Republika Srpska neće biti u takvoj BiH – poručio je on.

Kovačević je rekao da su FBiH pružene ruke za razgovor o tome kako da se očuva dejtonska BiH i “da se vratimo u okvire Ustava i ustavnog poretka”, dodajući da, ukoliko se to ne desi, postoje druge opcije i ponude iz Republike Srpske.

– Ne treba kriti kakve su to opcije, nemamo problem da to izgovorimo, to je nešto što se zove mirno razdruživanje i mislimo da je to dobra opcija ukoliko nam oni već poručuju da ne žele da žive sa nama – istakao je on.

Komentarišući izjavu Zvizdića da je Dodik protivnik evroatlantskih integracija, Kovačević je rekao da su Republika Srpska i njeni građani, njih više od 95 odsto, protiv atlantskih integracija.

– Ono što smo dogovorili, što je stav BiH definisan kroz Program reformi, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, a koje je najviši zajednički organ u BiH, jeste saradnja, ali bez bilo ikakvih integracija ili članstva – naglasio je on.

Kada je riječ o evropskim vrijednostima, Kovačević je rekao da su “Dodik i SNSD uradili na evopskom putu BiH milion puta više nego Zvizdić, Konaković i družina”.

On je podsjetio da SNSD ima četiri delegata u Domu naroda PS BiH, a kompletna “Trojka” jednog i da to dovoljno govori o omjeru snaga.

– Toliko se najavljuje priča oko četvrtog delegata da je jasno da se radi o političkoj zavjeri i projektu da se sruši volja naroda Republike Srpske, a narodna volja je da je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović srpski član Predsjedništva BiH i SNSD apsolutni pojednik na izborima i da na osnovu toga ima ubjedljivo najveći broj mandata u Predstavničkom i Domu naroda PS BiH – naveo je Kovačević.

On je rekao da je “sve što bude išlo mimo toga, isključivo politički projekat s ciljem rušenja Republike Srpske”.

– Vidimo da se neki iz opozcije nude da zajedno s njima rade na tom projektu rušenja Republike Srpske. Poruka i za jedne i za druge je – neće vam to uspjeti, Republika Srpska će biti vječna – poručio je Kovačević.