Magazin 06.03.2019.

„Kozara etno fuzija“ predstavlja kreacije inspirisane narodnim nošnjama

ČITANJE: 1 minuta

Premijera modne revije „Kozara etno fuzija“ – spoj tradicionalne nošnje sa područja Kozare i savremenih elemenata kroz viziju banjalučkog modnog dizajnera Marka Fehera, biće održana 14. marta u Banskom dvoru, u 20 časova.

– Moj zadatak je bio da tradiconalnu odjeću predstavim na novi način kao nešto savremeno i novo.  Odmah na početku ovog projekta sam rekao da neću na napravim replike narodne nošnje jer tako ljudi ne bi vidjeli ništa novo – rekao je Feher.

Na modnoj reviji će biti predstavljeno 15 kreacija inspirisanih narodnim nošnajama.

KUD „Piskavica“, u partnerstvu sa Turističkom organizacijom grada (TOBL) i uz podršku Grada Banja Luka, realizuje projekat „Modna kolekcija Kozara etno fuzija“.

– Projekat je nastavak naših započetih aktivnosti na zaštiti i promociji kulturnog identiteta Kozare koje smo započeli 2005. godine kroz projekat Kozara Etno. Projekat ima za cilj povećanje konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralaštva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu. Projekat je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti, a posebvno urbanoj publici – rekli su u TOBL-u.

U projektni tim za realizaciju ove modne revije, uz Fehera, uključeni su i etnolog Irena Medar Tanjga, koreograf KUD „Piskavica“ Mirko Arambašić i lokalni kazivači.