Biznis 09.07.2016.

Kraj indijske sapunice u Banjaluci: Blokirana sva sredstva “Krajina osiguranja”

ČITANJE: 1 minuta

Osnovni sud u Banjaluci blokirao je juče, po zahtevu Okružnog tužilaštva, sva sredstva na računima “Krajina osiguranja”.

Računi „Krajina osiguranju“ su i do juče bili blokirani, ali po nalogu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ta blokada je istekla jer SIPA ima zakonsku mogućnosti da to naredi na maksimalno pet radnih dana.

Ovom društvu su sada sudski, na neodređeno vreme, blokirani računi zbog sprečavanja većinskih vlasnika Naveena Aggarwala i Gupta Neete da zatraže izvršenje kontroverzne presude Okružnog suda u Trebinju i podignu sa računa društva 5,8 miliona KM.

Njih dvoje su tužili „Krajinu“ zbog, kako tvrde, netačnih informacija koje su o društvu bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija, a koje su oni kupili. Oni su potom, na sjednici Upravnog odbora ovog osiguranja, s obzirom da zajedno imaju većinski udio, donijeli odluku kojom „Krajina osiguranje“ priznaje sve što su oni u optužnici naveli.

Zanimljivo je da je Okružni privredni sud u Trebinju za manje od mjesec dana presudio u njihovu korist, a nakon što je sve izašlo na vidjelo ovim slučajem se počelo baviti i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS koje je izuzelo kompletnu dokumentaciju iz suda u Trebinju u vezi sa tom tužbom.

Novi vlasnici su od samog preuzimanja „Krajina osiguranja“ krajem prošle godine počinili niz nezakonitosti zbog čega su konstantno pod nadzorom Agencije za osiguranje RS, Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) RS, Inspektorata RS i MUP-a koji je već izuzimao dokumentaciju iz sjedišta društva u Banjaluci.

Očekuje se da regulatori na tržištu urade svoj dio posla, odnosno da donesu odluke kojima će uvesti red u “Krajina osiguranje”.

(Capital)