Krpelji vrebaju iz trave i sa drveća

Topli proljećni dani donese i najezdu insekata poput krpelja koji su opasni po zdravlje ljudi jer prenose razne bolesti. Zbog toga je preporuka da stanovništvo i njihovi kućni ljubimci, najčešće psi, treba da se zaštite hemijskim preparatima od ovih napasnika.

Ovi insekti vrebaju sa svih strana a najčešće iz trave i sa drveća pa je poslije svakog boravka u prirodi preporuka da se pregleda sopstveno tijelo da nema slučajno nekih izraslina poput bena koji nikad nisi bili na mjestu gdje je nađen. To ukazuje da je u pitanju krpelj. Odmah je potrebno potražiti pomoć ljekara. U Domu zdravlja kažu da je u proteklih nekoliko dana već bilo slučajeva ugriza krpelja i dodali da u narednom periodu očekuju povećan broj pacijenata.

– Nakon ujeda krpelja pojavljuje se crvenilo i svrab, zatim su mogući bolovi u mišićima i zglobovima, povišena temperatura i povraćanje. U takvim slučajevima treba se javiti ljekaru da se krpelj u potpunosti odstrani, jer u protivnom mogu nastati komplikacije. Nekim pacijentima se propisuje i terapija liječenja antibioticima – istakla je specijalista opšte medicine doktor Jovanka Vižintin.

Ovi insekti su veoma opasni, jer prenose teške bolesti poput lajmske groznice, zapaljenja mozga i moždanih ovojnica, zglobova i perifernih nerava.

– Odstranjivanje krpelja treba da se uradi bez čupanja, gnječenja, kidanja i to kada se napije dovoljno krvi jer je tada najpogodniji za vađenje. Usljed nedostatka kiseonika on može da izađe sam, pa ga ne treba uvrtati ili bušiti. Krpelj treba izvaditi pincetom, hvatanjem rilice, što bliže koži, a nakon toga dezinfikovati mjesto na kom je bio ubod. Ne primjenjivati nikakva sredstva preko insekta, jer ga to može iritirati i navesti da u krv pusti sekret u kom se nalazi bakterija – kazala  je Vižintinova.

Preporuka ljudima je da izbjegavaju područja gdje se nalaze ovi insekti, nošenje prikladne odjeće i obuće za boravak u prirodi.

– Najbolje je izbjegavati odjeću tamnih boja na kojoj se krpelj teže uočava i materijala poput vune. Treba izbjegavati provlačenje kroz grmlje i ležanje na travi. Pri povratku iz prirode treba presvući odjeću i pažljivo pregledati tijelo uz pomoć ogledala ili druge osobe da bi se mogli pogledati i neuočljivi dijelovi tijela – kazala je Vižintinova.

Dezinsekcija

Zaprašivanje komaraca i krelja je obaveza lokalne samouprave koja je propisana zakonom. Dezinsekcija se vrši  dva puta godišnje i to na području cijele Republike Srpske. Uglavnom se traže povoljni vremenski uslovi za uništavanje insekata a to uglavnom tokom toplijih perioda godine.

(Glas Srpske)
TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači