Vijesti 15.03.2021.

Krvna plazma obećavajuće oružje u borbi protiv virusa korona

ČITANJE: 2 minute

Prve doze krvne plazme koje su prikupljene u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske ulivaju nadu za brži oporavak teško oboljelih od “kovida 19”.

Stručnjaci ističu da je to skromno, ali obećavajuće oružje u borbi protiv virusa korona, piše “Glas Srpske”.

U Zavodu su za “Glas Srpske” naveli da su za sedam dana, otkako je zvanično pušten u rad aparat za donorsko prikupljanje krvnih komponenti, prikupili četiri doze krvne plazme osoba koje su preležale “kovid 19”.

“Plazma se nakon uzimanja skladišti na temperaturi od minus 25 stepeni Celzijusa ili nižoj i čuva se do tri godine”, naveli su u Zavodu za transfuzijsku medicinu.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić pojašnjava za “Glas Srpske” da davalac krvne plazme može biti svaka zdrava osoba koja je preležala “kovid”.

“Važno je da je davalac zdrav, da nema neka druga oboljenja i da ne prima određenu terapiju, te da ima dovoljan nivo antitijela koja kasnije mogu da se koriste. Antitijela se u krvi teško oboljelog vežu za virus i pokušavaju da ga neutralizuju prije nego što uđe u ćeliju”, rekao je Bokonjić.

Naglasio je da je od izuzetno velikog značaja što je Srpska uopšte obezbijedila potrebnu opremu i počela sa prikupljanjem krvne plazme.

“U terapiji najtežih kovid pacijenata koji se liječe na infektivnim klinikama pokazalo se da je krvna plazma jedan od lijekova ili tretmana koji se i dan-danas koristi. Protokoli za liječenje su se mijenjali, neki lijekovi izbacivali iz upotrebe, poput hlorokina, a krvna plazma se koristi otkako je uvedena. Nema uspjeh kod svih pacijenata, ali kod dobrog dijela pacijenata ublažava kliničku sliku i skraćuje tok bolesti”, objasnio je Bokonjić i dodao da se, prema nekim saznanjima, krvna plazma i kod nas već koristi za liječenje oboljelih.

Dejan Bokonjić je rekao da će do kraja marta biti završen elaborat o prvoj fazi Studije serološkog ispitivanja koju su sproveli medicinski fakulteti iz Banjaluke i Foče i Institut za javno zdravstvo RS.

“Ukoliko sve bude teklo prema planu, već krajem aprila počećemo i drugu fazu, koja će obuhvatiti oko 5.000 ispitanika”, kazao je Bokonjić.

(N.S)

Oznake: Krvna plazma