KUD “Čajavec” osvojio prvu nagradu publike na festivalu u Turskoj

Banjalučki KUD “Čajavec” na nedavno održanom 19. internacionalnom festivalu kulture i umjetnosti “Bujukčekmeče” u istoimenoj istanbulskoj opštini osvojio je prvu nagradu publike.

Članovi reprezentativnog ansambla narodnih igara i pjesama KUD “Čajavec” po povratku u Banjaluku imaju samo riječi hvale i oduševljenja ovim festivalom.

Momčilo Vesović, direktor KUD “Čajavec”, ispričao je kako je ovaj festival trenutno pod okriljem dvije najveće organizacije festivala C.I.O.F.F i FIDAF, kao i da se festivalu već pet godina uručuje nagrada FIDAF-a za najbolji evropski festival.

“Ono što su naši članovi doživjeli tokom 10 dana festivala zaslužuje sve pohvale i potvrđuje da je nagrada FIDAF i te kako zaslužena. Cijela opština Bujukčekmeče živi za ovaj nevjerovatan festival, nevjerovatan kako po svojoj veličini i učešću 1.360 umjetnika iz 64 zemlje svijeta, tako i po odličnoj organizaciji u kojoj sve vrvi od raznih događaja u kulturi i umjetnosti Turske”, kaže Vesović.

Kaže da ih je posebno iznenadilo i to da je gradonačelnik Bujukčekmečea Hasan Akgun tokom svih dana trajanja festivala aktivni učesnik istog.

“Ukupan budžet festivala sa učešćem mnogobrojnih sponzora iznosi preko milion evra, sa nagradnim fondom od preko 10.000 evra za brojne nagrađene turske i svjetske umjetnike iz različitih oblasti, ali i nacionalne ansamble pobjednike na festivalu. Festival opslužuje preko 1.000 volontera, a umjetnicima te članovima ansambala nacionalnog plesa iz 27 zemalja bio je obezbijeđen besplatan pun pansion svih 10 dana u hotelima sa pet zvjezdica”, prenio je iskustva za “Nezavisne” Vesović.

Na festivalu se svake godine povećava broj učesnika ansambala nacionalnog plesa iz cijelog svijeta, a ove godine je organizacioni odbor festivala pažljivo odabrao 27 ansambala iz 27 zemalja. Svi ansambli su svrstani u grupe po devet zemalja.

KUD “Čajavec” je bio u A grupi sa ansamblima iz Argentine, Kostarike, Južne Koreje, Irana, Bugarske, Rusije, Mađarske i Litvanije. Prve tri nagrade žirija osvojili su ansambli iz Slovačke, Gruzije i Bugarske, a po ocjeni žirija “Čajavec” se našao na sedmom mjestu.

“U udarnom nastupu koji se bodovao i koji nije smio biti kraći od 15, a ne duži od 20 minuta, ansambl KUD ‘Čajavec’ je izveo svojevrstan cjeloviti performans sastavljen od glamočkog kola, svadbenih igara iz Jajca i igara iz stare Banjaluke. Performans je 31. jula izveden u prepunom Kulturnom centru ‘Kemal Ataturk'”, naveo je Vesović.

Ispričao je da su i uslovi za nastupe bili odlični, te da su se predstavili na velikoj pozornici sa brojnom tehnikom, na kakvoj ni u Japanu nisu igrali.

“Kuriozitet pozornice, amfiteatra i tehnike na njoj da je napravljena i kupljena od sredstava opštine Bujukčekmeče i da joj je ukupna vrijednost nekoliko miliona evra.

I ono što je najmoćnije i za svaku pohvalu je brojna publika festivala, koja daje posebnu energiju izvođačima i onaj ponosni osjećaj da ste i vi umjetnik nacionalnog plesa koji se posebno poštuje i vrednuje i koji teško da možete da doživite u svom gradu i državi. Treba napomenuti da je na otvaranju i zatvaranju  uz veliki defile i nastupe svih učesnika bilo više od po 50.000 posjetilaca”, istakao je on.

Pored obilaska najznačajnijih znamenitosti Turske, učešća na večerima zabave, “Čajavec” je imao priliku i da predstavi BiH kroz prezentaciju i podjelu brojnih turističkih prospekata, ali i hranu i piće, a koliko su bili uspješni u tome, pokazuje činjenica da se sve pojelo i popilo.

(Nezavisne)

20 GODINA RADA: Udruženje stomatologa RS uz podršku FullDent-a obilježilo jubilej

Udruženje stomatologa Republike Srpske obilježilo je proteklog vikenda jubilej svog rada. U subotu, 8. decembra 2018. godine, u „Kristalnoj Sali“ hotela Bosna u Banjaluci održan je simpozijum USRS, a tom prilikom stručna javnost je bila u prilici da prisustvuje i uživa u interesantnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Program predavanja

Nešić odbio ponudu opozicije da bude dio njihovog bloka u Sarajevu

Novoizabrani poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić odbio je ponudu SDS-a i PDP-a da zajedno sa njihova četiri poslanika formira petočlani poslanički klub u ovom parlamentarnom domu, ekskluzivno saznaje SrpskaCafe. On nije želio mnogo da govori i samo je kratko u telefonskom razgovoru za SrpskaCafe rekao da u

CINEPLEXX PALAS Večeras premijera filma “Ekskurzija”

Igrani film “Ekskurzija” u produkciji Gradskog pozorišta “Jazavac”, po scenariju Đorđa Blažića i u režiji Borisa Andrejevića, večeras će premijerno biti prikazan u “Cineplexxu Palas” od 18 časova. 

Tokom “Banjalučke zime” duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Ugostiteljski objekti smješteni van stambeno-poslovnih zgrada kolektivnog stanovanja, u periodu od 15. decembra 2018. godine do 15. januara 2019. godine, mogu raditi duže u odnosu na radno vrijeme propisano Odlukom o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banja Luka.