KUD “Čajavec” osvojio prvu nagradu publike na festivalu u Turskoj

Banjalučki KUD “Čajavec” na nedavno održanom 19. internacionalnom festivalu kulture i umjetnosti “Bujukčekmeče” u istoimenoj istanbulskoj opštini osvojio je prvu nagradu publike.

Članovi reprezentativnog ansambla narodnih igara i pjesama KUD “Čajavec” po povratku u Banjaluku imaju samo riječi hvale i oduševljenja ovim festivalom.

Momčilo Vesović, direktor KUD “Čajavec”, ispričao je kako je ovaj festival trenutno pod okriljem dvije najveće organizacije festivala C.I.O.F.F i FIDAF, kao i da se festivalu već pet godina uručuje nagrada FIDAF-a za najbolji evropski festival.

“Ono što su naši članovi doživjeli tokom 10 dana festivala zaslužuje sve pohvale i potvrđuje da je nagrada FIDAF i te kako zaslužena. Cijela opština Bujukčekmeče živi za ovaj nevjerovatan festival, nevjerovatan kako po svojoj veličini i učešću 1.360 umjetnika iz 64 zemlje svijeta, tako i po odličnoj organizaciji u kojoj sve vrvi od raznih događaja u kulturi i umjetnosti Turske”, kaže Vesović.

Kaže da ih je posebno iznenadilo i to da je gradonačelnik Bujukčekmečea Hasan Akgun tokom svih dana trajanja festivala aktivni učesnik istog.

“Ukupan budžet festivala sa učešćem mnogobrojnih sponzora iznosi preko milion evra, sa nagradnim fondom od preko 10.000 evra za brojne nagrađene turske i svjetske umjetnike iz različitih oblasti, ali i nacionalne ansamble pobjednike na festivalu. Festival opslužuje preko 1.000 volontera, a umjetnicima te članovima ansambala nacionalnog plesa iz 27 zemalja bio je obezbijeđen besplatan pun pansion svih 10 dana u hotelima sa pet zvjezdica”, prenio je iskustva za “Nezavisne” Vesović.

Na festivalu se svake godine povećava broj učesnika ansambala nacionalnog plesa iz cijelog svijeta, a ove godine je organizacioni odbor festivala pažljivo odabrao 27 ansambala iz 27 zemalja. Svi ansambli su svrstani u grupe po devet zemalja.

KUD “Čajavec” je bio u A grupi sa ansamblima iz Argentine, Kostarike, Južne Koreje, Irana, Bugarske, Rusije, Mađarske i Litvanije. Prve tri nagrade žirija osvojili su ansambli iz Slovačke, Gruzije i Bugarske, a po ocjeni žirija “Čajavec” se našao na sedmom mjestu.

“U udarnom nastupu koji se bodovao i koji nije smio biti kraći od 15, a ne duži od 20 minuta, ansambl KUD ‘Čajavec’ je izveo svojevrstan cjeloviti performans sastavljen od glamočkog kola, svadbenih igara iz Jajca i igara iz stare Banjaluke. Performans je 31. jula izveden u prepunom Kulturnom centru ‘Kemal Ataturk'”, naveo je Vesović.

Ispričao je da su i uslovi za nastupe bili odlični, te da su se predstavili na velikoj pozornici sa brojnom tehnikom, na kakvoj ni u Japanu nisu igrali.

“Kuriozitet pozornice, amfiteatra i tehnike na njoj da je napravljena i kupljena od sredstava opštine Bujukčekmeče i da joj je ukupna vrijednost nekoliko miliona evra.

I ono što je najmoćnije i za svaku pohvalu je brojna publika festivala, koja daje posebnu energiju izvođačima i onaj ponosni osjećaj da ste i vi umjetnik nacionalnog plesa koji se posebno poštuje i vrednuje i koji teško da možete da doživite u svom gradu i državi. Treba napomenuti da je na otvaranju i zatvaranju  uz veliki defile i nastupe svih učesnika bilo više od po 50.000 posjetilaca”, istakao je on.

Pored obilaska najznačajnijih znamenitosti Turske, učešća na večerima zabave, “Čajavec” je imao priliku i da predstavi BiH kroz prezentaciju i podjelu brojnih turističkih prospekata, ali i hranu i piće, a koliko su bili uspješni u tome, pokazuje činjenica da se sve pojelo i popilo.

(Nezavisne)

FOTO PRIČA Biciklistička razglednica Banjaluke

Aktivisti Banjalučke kritične mase pozivaju sugrađane da fotografišu dobre i loše strane vožnje bicikla po stazama i pošalju ih do kraja mjeseca, a za septembar najavljuju i izložbu. – Okom kamere biciklista želimo da ispričamo foto priču o vožnji biciklističkim stazama našeg grada. Zato zastanimo na tren, fotografišimo ono što nam smeta ili nas inspiriše

LJETO BEZ STUDENTSKIH ŽURKI Pogledajte kako trenutno izgleda “Klub studenata Banjaluka”

Najveselije mjesto za studente ovog ljeta izgleda tužno. Zbog renoviranja Studentskog centra “Nikola Tesla” u kome se klub nalazi, popularni KSB nije radio posljednjih mjeseci. Naša ekipa obišla je prostorije paviljona, te zavirila i u KSB, mjesto gdje se već decenijama organizuju najveće studentske žurke, a koje sada, moramo priznati, izgleda pomalo tužno. Bez muzike,

NOVO OGRANIČENJE Brzina na zapadnom tranzitu do daljeg 40 kilometara na sat?

Sanacija kolovozne trake na zapadnom tranzitu 500 metara prije kružnog toka kod Lauša, gdje je nedavno postavljeno novo ograničenje brzine od 40 kilometara na sat, počela je u petak, potvrdili su u “Putevima RS”. U preduzeću “Putevi RS” kažu da postupaju po nalogu Ekološkog inspektorata, Odjeljenja za inspekcijske poslove, koji je donio rješenje da se

Servisne informacije za 11. avgust

Servisne informacije za subotu, 11. avgust 2018 godine: Policijska uprava Evidentrana su dva krivična djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se 16 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledan je 90 odrastao pacijent, 29 djece i obavljeno je 18 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna

U PLANU TRANSFORMACIJA Cilj smanjiti broj djece u Domu “Rada Vranješević” u Banjaluci

Usvojen je novi plan transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjaluci, sa ciljem smanjenja broja korisnika u ustanovi i povećanja broja djece u hraniteljskim i usvojiteljskim porodicama. Vladimir Kajkut, direktor Doma “Rada Vranješević”, kaže da ova transformacija podrazumijeva uvođenje novih usluga, među kojima su usluge savjetovališta, prihvatilišta, porodičnog saradnika,

SPLASNULO INTERESOVANJE ZA KUPOVINU Stanovi sve skuplji

Interesovanje za kupovinu novih stanova u Srpskoj splasnulo je u drugom kvartalu ove godine, a na manju prodaju uticao je rast cijena koje su skočile za čak 12,7 odsto u odnosu na isti period lani. Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku RS, od aprila do juna ove godine prodato je 248 novih stanova što je

ZAŠTITA MENTALNOG ZDRAVLJA Udruženje “Novi dan” organizuje psihološke radionice za đake i odrasle

U Banjaluci je osnovano udruženje “Novi dan”, čiji je cilj pružanje psihološke i psihosocijalne podrške građanima suočenim sa raznim izazovima, a za početak najavljuju radionice u okviru “Dana psihologije”. Namjera članova ovog Udruženja, kažu, je da podignu svijest o zaštiti mentalnog zdravlja i pomognu prije svega ranjivim kategorijama, nezaposlenim građanima, osobama sa poteškoćama u mentalnom