Magazin 16.10.2018.

KUD-ovi igrali “Banu u čast”

ČITANJE: 1 minuta

Manifestacija pod nazivom “Banu u čast” posvećena prvom banu Vrbaske banovine Svetislavu Tisi Milosavljeviću po četvrti put je održana u Banjaluci. Organizator manifestacije i ove godine je bio KUD “Čajavec”, a kao gosti nastupili su Ansambl “Kolo bosansko” iz Sarajeva, KUD “Jeka” iz Obrenovca i KUD “Železničar” iz Kraljeva čime je manifestacija ove godine poprimila regionalni karakter.

“Više od 250 učesnika igralo je i pjevalo u čast prvog bana Vrbaske banovine–Svetislava Tise Milosavljevića. ‘Čajavec’ se predstavio sa tri ansambla izvodeći pesme i igre sa Kozara, Grmeča i Krajine”, kazao je Momčilo Vesović, direktor KUD-a “Čajavec”.

Ansambl “Kolo bosansko” je izvelo “Malovaroške igre” i igre iz Kraljeve Sutjeske.

“KUD ‘Jeka’ iz Obrenovca počastio nas je igrama iz Kosaonice, Šumadije i Vladičinog Hana, dok je KUD ‘Železničar’ iz Kraljeva izveo igre iz Gruže, Crne Trave i Bele Palanke”, naveo je Vesović.

Učesnici programa pored odličnog koncerta pred mnogobrojnim banjalučanima u Sportskoj dvorani Obilićevo nastavili su druženje i na obalama Vrbasa. Pokrovitelj ove značajne manifestacije je bilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Grad Banjaluka.

(Nezavisne)