Vijesti 05.07.2016.

Kupače na Vrbasu ne brine ispravnost vode?

ČITANJE: 1 minuta

Sezona kupanja na Vrbasu je odavno počela. Banjalučani, koje smo zatekli na plažama, kažu da se već uveliko kupaju. Najviše je onih koji se kupaju u banjama na obalama Vrbasa.

Tu je voda jako topla i ugodna. Tvrde i da je ljekovita. Ipak, ima i onih hrabrijih koji smatraju da je, tokom ovih ljetnjih dana, rashlađenje ljepše potražiti u rijeci.

– Ja se već 50 godina tokom ljeta kupam u Vrbasu, a poslije kupanja dođem u banju i ta terapija je izuzetno dobra – kazao je Ranko Seferović.

O tome da li su kupališta čista i bezbjedna, kupači previše ne brinu. Kažu da ipak znaju koje su to plaže na kojima je voda čista. Posebno ističu, izvorišta uz rijeku Vrbas, ali i sva kupališta uzvodno od Zelenog mosta.

– Uglavnom se kupam u ovom gornjem toku, iznad grada, tako da je tu voda čista, zdrava 100 posto – dodaje Seferović.

Proteklih godina voda za kupanje na šest kupališta je bila neispravna, pa su nadležni upozoravali stanovništvo na moguće posljedice. Za sada su plaže spremne, ali se još čeka analiza uzoraka vode.

Voda za analizu sa svih banjalučkih kupališta je uzeta i poslata na analizu. Rezultati analize se očekuju krajem ove sedmice.

(Srpskacafe.com)